Milionarul chinez Su construieşte zgârie-nori în Beijing şi este unul dintre oamenii care ajută economia Chinei să devină cea mai puternică din lume. Este în vârful piramidei sociale a unei ţări care este pe cale să devină cea mai mare putere a secolului 21. Cu toate acestea, milionarul abia aşteaptă ziua în care va putea pleca din China, potrivit unui articol al Associated Press.
Printre motivele sale se numără faptul că vrea să îşi protejeze bunurile, că trebuie să aibă întotdeauna grijă ce spune în China şi faptul că îşi doreşte cel de-al doilea copil, lucru ilegal pentru chinezi, care primesc o amendă consistentă dacă nu se limitează la un singur copil. Milionarul a fost de acord să vorbească pentru Associated Press cu condiţia ca numele lui întreg să nu fie folosit, deoarece se teme de repercusiunile guvernamentale care i-ar putea afecta afacerile.
Cei mai bogaţi oameni ai Chinei investesc tot mai mult peste hotare pentru a obţine un paşaport, pentru a face afaceri la nivel internaţional şi a călători mai uşor, dar şi pentru a avea o cale de scăpare din China.
Statele Unite sunt cea mai populară destinaţie pentru emigranţii chinezi, iar bogaţii Chinei îi laudă sistemul educaţional şi cel de sănătate. Anul trecut, aproximativ 68.000 de persoane de origine chineză au devenit rezidenţi legali permanenţi în Statele Unite, 7% din total şi pe locul doi după persoanele de origine mexicană.
Liderii comunişti ai Chinei au reuşit să ridice zeci de milioane de chinezi din sărăcie şi au creat o nouă clasă de oameni foarte bogaţi. Însă în ciuda creşterii libertăţii economice, guvernul comunist supraveghează încă îndeaproape multe dintre aspectele cotidiene ale vieţii. Liderii chinezi pedepsesc, uneori dur, dezacordul public şi orice alte atacuri la putere şi cenzurează ce poate fi citit online sau pe hârtie. Conducerea autoritară nu a reuşit, însă, să rezolve problemele mai vechi legate de poluare, alimente contaminate şi sistemul sanitar.
„În China, nimic nu îţi aparţine. Nici măcar casa pe care o cumperi. O cumperi, dar va aparţine ţării peste 70 de ani,” a spus Su, în legătură cu sistemul de arendă. „Dar în alte ţări, dacă tu cumperi o casă, îţi aparţine pentru totdeauna, a mai adăugat el. ” În China, pământul este exclusiv proprietate de stat şi se oferă doar în calitate de arendă, pe o perioadă de câteva zeci de ani.
Leo Liu, manager de marketing la consultanţa pentru emigrare Goldlink din Beijing, a declarat că principalele motive pentru care oamenii vor să se mute în alte ţări sunt educaţia copiilor lor şi un sistem sanitar mai bun. Unii, cum ar fi oficiali guvernamentali sau oameni de afaceri corupţi, vor să plece deoarece şi-au obţinut banii în mod ilegal, în vreme ce alţii sunt inspiraţi de prieteni care au emigrat deja în Statele Unite.
Un milionar care lucrează în industria cărbunelui şi care a vorbit, de asemenea, cu condiţia anonimităţii, a mărturisit că principalul motiv din spatele planurilor lui de a emigra este sistemul educaţional chinez, care este adesea criticat pentru faptul că produce elevi care pot trece examenele dar nu au abilităţile suficient dezvoltate pentru a intra pe piaţa muncii. Bărbatul intenţionează să îşi ducă fiul în vârstă de şapte ani în Statele Unite cât mai curând.
Alte motive citate într-un studiu al Merchants Bank sunt dorinţa de a-şi proteja bunurile şi de a se pregăti de ieşirea la pensie, de a avea mai mulţi copii şi de a putea dezvolta mai uşor o afacere în afara graniţelor ţării.