Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că indemnizațiile din România „nu se mai întâmplă nicăieri în lume”.
„Ceea ce se întâmplă în România nu se mai întâmpla nicăieri în lume. Vă dau cuantumul indemnizațiilor în Uniunea Europeană: în Austria — maximum 700 de euro, în Belgia — 770 de euro, Bulgaria — 174 de euro, Cehia — 280 de euro, Croația — 353 de euro, Estonia — 390 euro, Franța — 392 de euro, iar cel mai mult în Germania — 1.800 euro și noi avem 35.000 de euro în plată. Letonia — 171 euro, Polonia — 90 de euro, Slovacia — 203 euro, Slovenia — 252 de euro și Ungaria — 90 de euro. În timp ce, în Elveția, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia nu se acorda indemnizații", a spus Lia Olguța Vasilescu, marți seara, la TVR1.
Potrivit ministrului Muncii, sunt mai multe persoane care primesc indemnizație de 35.000 de euro pentru creșterea copilului.
„Noi avem dosare la ora actuală pe care le cercetăm înainte de a plăti aceste sume de bani. Sunt foarte muți care vin cu aceste sume de 35.000 de euro pe lună pentru că neexistând un plafon sau o baz[ de calcul foarte clară și calculându-se la 85% din venituri, totul a fost scăpat de sub control. Mă întreba ieri un coleg senator, fostul ministru Liviu Pop, ce ne-am face dacă ar fi Messi în România și ar avea un venit de 30 de milioane de euro lunar, ar trebui să-i dăm 25 de milioane de euro indemnizație de paternitate? I-am spus: da, conform legii cum este ea acum. Este clar că trebuie să corectăm toate acestea", a explicat Olguța Vasilescu.
Ea a mai precizat că majoritatea persoanelor din România, respectiv 108.000 persoane (mame și tați) primesc indemnizația minimă care este la nivelul sumei de 1.200 de lei, iar aproximativ 600 de persoane au „indemnizații uriașe".
„Aici nu este vorba de economie ci este vorba de corectitudine pentru că duse în calcul la nivelul veniturilor 85% este clar că nu ai contribuit cu 85%. Dacă aveți o afacere pe care o vindeți anul acesta, cum este cazul domnului din Sibiu cu 35.000 de euro, și după vă gândiți să intrați în concediu de paternitate veți primi indemnizație de 85% din nivelul veniturilor, dar nu ai contribuit. Ceea ce am observat eu pe ce se vine acum în plată, sunt mame care în ultimele luni de sarcină primesc drepturi de autor pentru că scriu pe niște bloguri, contribuie într-adevăr la stat cu acești 0,85%, dar se trezesc în plată cu indemnizații uriașe", a mai spus ministrul Muncii.