Europarlamentarul PDL Cristian Preda îi adresează o scrisoare deschisă liderului PSD, Victor Ponta, provocându-l să detalieze subiectul „constituţionalizării deficitului bugetar”. Provocarea vine după ce social-democratul a declarat că trecerea deficitului bugetar în Constituţie este o prostie, însă aceeaşi măsură va fi aplicată şi de socialiştii spanioli, după cum susţine Preda.
„Ideea de a vă scrie mi-a venit după ce mi-a picat sub ochi o declaraţie pe care aţi făcut-o în urmă cu mai multe luni, dacă nu mă înşel, pe 15 martie 2011. Era vorba, de fapt, despre o replică la propunerea făcută de preşedintele Traian Băsescu de a înscrie în Constituţie un deficit bugetar maxim de 3%. Reacţia dumneavoastră a fost seacă: prevederea de 3% deficit în Constituţie e o uriaşă prostie”, scrie Cristian Preda pe blog.
Eurodeputatul susţine că motivul pentru care îi scrie liderului PSD este identitatea non-ideologică a ideii de a trece în Constituţie deficitul bugetar. „Zilele trecute, guvernul de la Madrid, condus de socialistul Zapatero, a convins partidele de opoziţie să înscrie obiectivul reducerii deficitului în Constituţia spaniolă, întreaga clasă politică din Spania subscriind astfel unei idei îmbrăţişate pe scară largă în Uniunea noastră (Vorbesc, desigur, despre Uniunea Europeană, nu despre cea pe care aţi încheiat-o cu PNL). Iar în Spania, nivelul deficitului la care va fi supus orice guvern nu va fi de 3% ci – ţineţi-vă bine! – de 0,4%!”, scrie Preda.
Odată cu aceste argumente, democrat-liberalul îi cere şi câteva lămuriri lui Victor Ponta, făcând apel totodată la un dialog civilizat. „Atunci când aţi criticat propunerea preşedintelui României, zicând că e o „prostie”, aveaţi cumva în vedere un procent mai mic de 3%? Consideraţi că ar trebui să urmăm modelul spaniol şi să introducem o viziune şi mai austeră în Actul fundamental? Sau, dimpotrivă, consideraţi că nu trebuie constituţionalizat deficitul? Dacă răspunsul la ultima întrebare e afirmativ, adică nu doriţi o limită a deficitului în Constituţie, atunci aş fi curios cum se împacă viziunea dumneavoastră cu cea a Partidului Socialist din Spania, una din ultimele formaţiuni politice din familia socialistă care mai conduce un guvern în Europa? Vor socialiştii români contrariul a ceea ce vor socialiştii spanioli, ca răspuns la aceeaşi criză? De altminteri, de ce oare în Spania socialiştii discută cu popularii, iar în România nu?”, sunt întrebările lui Preda către Victor Ponta.