15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportVoinescu: În septembrie va fi propusă Parlamentului înfiinţarea noului Minister al Fondurilor...

Voinescu: În septembrie va fi propusă Parlamentului înfiinţarea noului Minister al Fondurilor Europene

BPN al PDL a decis, luni, ca în prima parte a lunii septembrie să propună Parlamentului restructurarea Guvernului prin adăugarea unui Minister al Fondurilor Europene, a precizat Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL, potrivit Mediafax.

„S-a decis la BPN ca în prima parte a lunii septembrie să mergem în Parlament pentru a adopta restructurarea formei actuale a Guvernului prin adăugarea unui Minister al Fondurilor Europene”, a spus Voinescu, după şedinţa BPN al PDL.

El a arătat că este nevoie de un vot al Parlamentului, după care a atribuţiile Ministerului Fondurilor Europene se vor stabili printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit lui Voinescu, atribuţiile noului minister nu vor fi constituite prin preluarea atribuţiilor de la alte ministere. El a precizat că Ministerul Fondurilor Europene va avea un rol de coordonare a „activităţii structurilor care pe diverse niveluri sunt implicate în gestionarea fondurilor europene, de la autorităţi de management până la agenţii”.

Întrebat dacă odată cu propunerea de înfiinţare a noului minister este posibilă şi o remaniere guvernamentală, Sever Voinescu a precizat că nu s-a discutat despre aşa ceva în BPN şi că el crede că nu se va întâmpla acest lucru.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că propunerea de înfiinţare a Ministerul Fondurilor Europene va fi înaintată Parlamentului în următoarele săptămâni.

„S-a discutat (în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă – n.r.) în sensul că va exista un astfel de minister. În următoarele săptămâni va fi înaintat Parlamentului un proiect pentru a lua o hotărâre de reorganizare a Guvernului prin înfiinţarea noului minister, cu nominalizarea ministrului, care deocamdată nu a fost făcută în cadrul coaliţiei”, a precizat Marton.

Întrebat dacă partidele din coaliţie au discutat cărei formaţiuni politice din arcul guvernamental îi va reveni conducerea acestui minister, el a răspuns negativ.

„Nu, şi nici ce competenţe va avea acest minister şi nici despre structura lui sau numărul personalului”, a mai spus Marton.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că „ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură”.

„Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”, stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.

Cele mai citite

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...
Ultima oră
Pe aceeași temă