30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRăzboi total la spitalul din Galaţi

Război total la spitalul din Galaţi

Cazul în care Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi trebuie să plătească unei firme 1,2 milioane lei pentru rezilierea unilaterală a unui contract a devenit un scandal politic, după ce subiectul cu pricina a încins spiritele la şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, instituţia ce administrează spitalul.

Reamintim că prin 2002 directorul de atunci al spitalului, Cornel Mihalache, o organizat licitaţia pentru informatizarea spitalului şi a încheiat contractul cu firma câştigătoare, Info World SRL Bucureşti. Un director ce i-a urmat în funcţie, Nicolae Bacalbaşa, a reziliat unilateral contractul. Firma a dat în judecată spitalul, procesul a fost strămutat la ­Curtea de Apel Braşov, iar în dosarele 256/44/2007 şi 1184/64/2008, magistraţii braşoveni au hotărât că spitalul trebuie să plătească Info World daune în valoare de 803.520 lei, plus penalităţi, care în 2007 erau de 211.916 lei.

După ce la spital s-a prezentat executorul Dumitru Viţelaru, conducerea spitalului a făcut un recurs şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În dosarul 1044/1/2011, instanţa de la ÎCCJ s-a pronunţat pe 22.06.2011, respingând recursul spitalului din Galaţi, care trebuie să plătească firmei Info World SRL cei peste 1,2 milioane lei.

Cine scoate din buzunar banii?

Pentru a nu fi executat silit, spitalul ar trebui să primească de la CJ Galaţi o suplimentare de buget pentru plata daunelor, după care să deschidă o acţiune în instanţă împotriva directorului care a luat decizia ce a produs pagubele, respectiv Nicolae Bacalbaşa. Acum, Bacalbaşa e consilier judeţean PSD şi candidat USL la preşedinţia CJ. Mulţi îşi pun problema că încercând să ajungă preşedinte CJ, candidatul USL încearcă să rezolve problema daunelor de 1,2 milioane lei, pe care ar trebui să le plătească din propriul buzunar.

Duel verbal

La ultima şedinţă a CJ, când a fost discutat un nou proiect de informatizare a spitalului, dr. Bacalbaşa a contraatacat cu acuzaţii grele la adresa Info World, afirmând că acel contract era supraevaluat de 5 ori şi a acuzat firma că ar fi o „hienă”: „E extraordinar că reuşim să ne informatizăm. Vă rog, când va fi licitaţia, feriţi-vă ca de naiba de această hienă care a smuls din carnea Spitalului Judeţean!”. Riposta a venit de la preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, care i-a reamintit lui Bacalbaşa de daunele de 12 miliarde lei vechi produse de decizia sa.

„Dacă sistemul de informatizare s-ar fi dus la capăt, atunci nu am fi fost în această situaţie. Mai mult, există un prejudiciu de circa 12 miliarde prin rezilierea unilaterală a contractului cu Info Word”. Bacalbaşa a replicat: „Nu există nici un prejudiciu. (…) Dvs. aţi fost incorect informat de Serviciul de Audit. Am discutat cu ei. Staţi liniştit, că toate escrocheriile din Consiliul Judeţean vor apărea ca uleiul la lumină. (…) Participaţi la o gravă agresiune la imaginea mea! (…) Eu nu fur!”. Discuţia tensionată este provocată şi de faptul că Eugen Chebac era 99% candidatul PSD-USL la preşedinţia CJ, dar pe fondul tensiunilor din PSD Galaţi, preşedintele organizaţiei, Dan Nica, l-a promovat pe Nicolae Bacalbaşa în această candidatură.

Ex-directorul Nicolae Bacalbaşa acuză de corupţie Ministerul Sănătăţii, care în acea vreme era condus de Daniela Bartoş şi de secretarul de stat Aurel Nechita, în prezent decan al Facultăţii de Medicină Galaţi.  

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă