Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat pentru RRA că decizia de demolare a unor construcţii ilegale ale romilor – care a stârnit critici internaţionale, inclusiv din partea SUA – nu e negociabilă şi că pe primul loc în preocupările sale se află siguranţa acestor oameni, potrivit NewsIn.
Cherecheş a sublinia că demolarea aşezărilor improvizate aparţinând unor locuitori de etnie romă din Baia Mare nu este o acţiune împotriva comunităţii în chestiune.
„Noi nu îi eliminăm din acea zonă, îi demolăm şi-i lăsăm sub cerul liber. Le vom oferi celor care sunt din Baia Mare condiţii minime şi decente de trai, cu apă, cu canalizare, cu încălzire, astfel încât să-şi poată duce un trai decent. Celorlalţi, care nu sunt din municipiul nostru şi şi-au construit ilegal adăposturi, îi vom demola şi nu au altă variantă decât să se întoarcă la domiciliile de unde provin”, a declarat primarul Cherecheş.
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat miercuri, într-un comunicat de presă, că este îngrijorat de planurile autorităţilor din Baia Mare de a demola „în grabă” construcţii din oraş locuite în principal de romi. Gitenstein a subliniat că romii vizaţi de demolări nu au fost înştiinţaţi cu privire la planurile edililor, iar autorităţile şi-au declarat intenţia de a face evacuarea „fără a se gândi la sănătatea sau siguranţa” acestor persoane.
Anunţul referitor la demolare vine după construirea unui zid care separă un cartier de romi de restul oraşului Baia Mare, a remarcat, totodată, ambasadorul american.
„Suntem de aceeaşi părere cu Amnesty International şi alţii care au declarat că aceste evacuări şi demolări nu ar trebui efectuate”, mai spune comunicatul din partea Ambasadei SUA.
Ambasadorul Gitenstein „speră că domnul primar Cherecheş va face eforturi să găsească modalităţi de a îmbunătăţi situaţia locativă pentru toate persoanele din Baia Mare respectând în acelaşi timp drepturile tuturor”, arăta comunicatul Ambasadei.
De asemenea, mai multe organizaţii non-guvernamentale, printre care Amnesty International, Romani Criss şi Şanse Egale s-au declarat îngrijorate de intenţia autorităţilor de evacuare a câtorva sute de persoane care nu au acte de identitate înregistrate în Baia Mare.
Amnesty Internaţional acuza România, într-un comunicat dat publicităţii la 26 august, de „discriminare deschisă” şi de „măsuri punitive” faţă de comunitatea romă.