„O să vină PSD-ul la putere şi o să vă zboare pe toţi”, „Tatăl meu din ceruri o să te bată”, „Fac crimă, că oricum am făcut puşcărie”. Vânzătorii din cea mai mare piaţă de second-hand din Braşov, la care vin să se aprovizioneze sărmani din tot sudul României, s-au încăierat ieri dimineaţă cu reprezentanţii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC), ai Gărzii Financiare, Autorităţii de Sănătate Publică şi Poliţiei. Inspectorii au venit în Piaţa Traian să confişte întreaga marfă. „Piaţa nu este autorizată de funcţionare de Primărie, e principala problemă. Pe de altă parte, hainele, lenjeria intimă şi pantofii nu deţin certificate de dezinfecţie şi dezinsecţie. Mai mult, sunt vândute în condiţii improprii„, ne-a declarat Ionuţ Spătaru, directorul OPC Braşov.
„Ieşiţi de pe proprietatea mea, fac ce vreau pe terenul meu şi merge până la Haga. Lăsaţi-ne să câştigăm o pâine cinstit, nu vrem să dăm în cap la oameni”, striga administratorul locului, Tibor Gabor. „E Holocaust, e rasism, ne omoară”, se lamentau comercianţii, în majoritate rromi. Oamenii au început să leşine, să se ude cu apă şi spirt, să împingă copiii în faţa jandarmilor. La un moment dat, reprezentantul Gărzii Financiare a părut că se lasă convins de protestul vânzătorilor şi a convenit cu ei să le confişte numai o parte din marfă. Pînă la urmă, după o reverificare a actelor, s-a decis ridicarea tuturor produselor, hotărâre care a dezlănţuit furia printre cei din piaţă. Unul dintre vânzători a încercat să-i atace pe jandarmi, care însă l-au încătuşat în strigătele de groază ale femeilor. Acestea s-au pornit să arunce cu pantofi, cu sticle de apă şi l-au ameninţat cu represalii violente pe şeful OPC Braşov. Tibor Gabor a apărut la un moment cu sânge la gură şi-i acuza pe jandarmi că l-au rănit.
85.000 de lei, amenzi pentru lipsa actelor
Autorităţile locale sunt la a treia acţiune de acest fel. Localnicii din preajma pieţei au depus zeci de sesizări privind lipsa de igienă care se produce pe lângă blocuri din cauza comercianţilor. „Îşi fac nevoile pe lângă gard, pe unde apucă, aruncă pahare de plastic, fac scandal, e aglomeraţie”, a declarat un braşovean care a asistat la razia de ieri. La finalul lui iulie, comisarii Gărzii financiare şi ai OPC au acordat amenzi de 85.000 de lei şi au fost confiscate produse de 50.000 de lei, de asemenea din cauză că lipseau documentele legale de provenienţă a mărfii. De asemenea, au fost închise trei firme şi s-au deschis două dosare penale pentru evaziune fiscală.
Piaţa Traian a mai fost pe punctul de a se închide şi în 2005, din cauza unor neînţelegeri chiar dintre rromii care administrau spaţiul, potrivit presei locale din Braşov. La vremea aceea, cele două tabere erau împărţite între Partida Rromilor şi Uniunea Rromilor. Proprietarul terenului, ce făcea parte din a doua tabără, a dorit să reziliere contractul de închiriere pentru cei din prima formaţiune, pe care îi acuza că domină piaţa şi impun taxe mari. Până la urmă, şi atunci situaţia a rămas indecisă, iar piaţa a continuat să existe.
Vezi şi video în secţiunea MULTIMEDIA (în stânga articolului)
81% dintre vânzători second hand, cu mari probleme
– 427 dintre aceştia, adică 81%, nu au respectat operaţiunile de curăţare, dezinfectare şi dezinsecţie a mărfii
– 585.000 de lei este valoarea produselor descoperite cu abateri
– 623.000 de lei este totalul amenzilor acordate de inspectorii OPC vânzătorilor de haine second hand. (sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului – ANPC)
„Le recomand românilor să nu cumpere haine second hand decât din spaţii special amenajate şi cu foarte mare atenţie. Având în vedere numărul mare de abateri pe care l-am descoperit în acest domeniu, riscurile sunt foarte mari. Cumpărătorii trebuie să verifice dacă hainele pe care le cumpără au fost curăţate şi dezinfectate„, a explicat Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC.