„Excedentul de certificate de CO2 deţinut de România ca urmare Protocolul de la Kyoto valorează 1,2 miliarde euro. Surplusul este de 300 de milioane de certificate, valoarea de tranzacţionare se află în prezent în jurul a patru euro. Problema care apare nu este doar a pierderilor care rezultă din eventuala tranzacţionare a acestora de către stat.
Nici operatorii de pe piaţă nu vor putea face tranzacţii pentru că Registru Naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră nu este bine pus la punct. În plus, în perioada următoare este posibil să ne confruntăm cu o neîncredere din partea investitorilor”, ne-a declarat managerul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust (VIT) Adrian Simionescu.
Decizie finală
În urma situaţiei generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon. Decizia finală, comunicată în şedinţă publică. a aparţinut Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, şi confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.
Autorităţile române care de altfel se aşteptau la o astfel de decizie anunţaseră că vor lua măsuri pentru remedierea deficienţelor de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) care vor viza şi destiţirea şefului acestei agenţii, Nagy Jozsef. Deşi preşedintele ANPM a declarat că nu se consideră vinovat pentru suspendarea României de la tranzacţionarea certificatelor de poluare, acesta a anunţat că îşi va prezenta demisa.
“Ceea ce mi se reproseaza mie in acest moment este cantitatea de date inregistrata in acest inventar, faptul ca nu sunt suficiente elemente. Dar trebuie subliniat ca ceea ce s-a analizat au fost datele din 2009 transmise la comisie in 2010”, a menţionat Nagy Jozsef.
Estimarea surplusului
Certificatele de emisii de gaze de seră (cunoscute şi sub denumirea de certificate CO2 sau certificate de carbon) sunt instrumente financiare utilizate în Uniunea Europeană în scopul prevenirii şi controlului emisiilor poluante. Un certificat echivalează cu o tonă de emisii de dioxid de carbon (CO2). Certificatele au intrat în circulaţie în urma adoptării Protocolului de la Kyoto de către 183 de state din lume, printre care şi România. Protocolul a intrat efectiv în vigoare din data de 16 februarie 2005, deşi fusese convenit, iniţial, decembrie 1997.
De o bună perioadă de timp, valoarea acestor certificate este în scădere, oferta pe piaţa internaţională fiind consistentă. Dacă în anul 2008 se vorbea de o valoarea a surplusului de certificate de CO2 deţinute de România de aproape trei miliarde euro, la sfârşitul anului trecut valoarea acestora era estimată la două miliarde euro iar în prezent de discută de 1,2 miliarde euro.