23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa auto s-a întors cu un deceniu în urmă

Piaţa auto s-a întors cu un deceniu în urmă

Abia la sfârşitul anului, piaţa auto şi-ar putea încetini declinul condiţia fiind ca autorităţile să menţină actualul cadru legislativ, spun reprezentanţii APIA

În iulie, s-au vândut puţin peste 9.000 de autoturisme, per ansamblu, piaţa auto din România constinuând scăderea din perioadele anterioare. Comparat cu luna iunie, în iulie s-au vândut  cu 11% mai puţine vehicule, scăderea în cazul autoturismelor fiind de 13%.

Al patrulea an de declin

Pentru perioada primelor şapte luni, vânzările de vehicule au scăzut cu 10,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 61.080 unităţi, iar livrările de autoturisme au înregistrat un declin de 15%, la 52.249 unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„Principalele cauze pe care le vedem ca fiind responsabile de această situaţie sunt funcţionarea greoaie a programului de stimulare a înnoirii parcului auto, menţinerea nedeductibilităţii TVA la achiziţia autoturismelor de către persoanele juridice, precum şi accesul dificil la resurse de finanţare pentru achiziţia de autovehicule pentru marea majoritate a populaţiei”, au precizat reprezentanţii APIA.

Dacă tendinţa de scădere înregistrată în prima parte a anului se va menţine, 2011 ar putea fi al patrulea an consecutiv de declin al pieţei auto şi o întoarcere în timp cu zece ani, în ceea ce priveşte vânzările. De menţionat că anul trecut, ca urmare a efectelor crizei economice, piaţa auto a ajuns la nivelul din perioada 2002-2003. În 2010, potrivit datelor APIA, vânzările de autovehicule s-au situat la jumătate comparat cu 2008. 

Producţia de vehicule a înregistrat o scădere totală de 8,4%, la 201.271 unităţi, pe segmentul autoturisme declinul fiind de 9,2% (185.580 unităţi). Vehiculele comerciale au înregistrat însă o creştere de 3,3%, volumul total fiind de 15.184 unităţi.

Exporturile pierd teren

De asemenea, exportul de vehicule a consemnat o scădere de 7,7%, la un volum total de 179.465 unităţi. Livrările la exterior de vehicule comerciale au urcat cu peste 5%, la 14.165 unităţi, iar cele de autoturisme s-au diminuat cu 8,7%, la 165.300 unităţi.

Vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe apreciază că deşi numărul autoturismelor exportate a scăzut, există încă suficiente comenzi pentru tot anul, iar valoarea pe unitate livrată este mai mare fiind vorba de o cerere mare pentru modelul Duster.

„La export este într-adevăr o scădere numărului autoturismelor cu circa 3.000, însă comenzile continuă să vină. În plus, acum discutăm şi de o cerere mare pentru modelul Duster, care este la un preţ mai mare. Pe ansamblu, nu putem vorbi de scăeri semnificative pentru noi”, ne-a declarat Constantin Stroe.

În ceea ce priveşte importul de vehicule, datele APIA indică la şapte luni o scădere de 3,7%, la 44.302 unităţi.

Cele mai citite

Timpul bombelor ecologice: 600 de tone de deșeuri periculoase depozitate în aer liber

Poliţiştii din Arad au deschis dosar penal pentru poluare prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deşeuri periculoase IPJ Arad a transmis, într-un...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă