Forţele rebelilor din Libia au înconjurat reşedinţa lui Muammar Gaddafi din Tripoli şi au pătruns pe una dintre porţi. Nu se ştie, însă, cu exactitate unde se află Gaddafi. Confuzia a cuprins nu doar capitala statului libian, ci şi oficialităţile din întreaga lume.
Lunetiştii şi foarte mulţi dintre soldaţii care au luptat pentru Kdahafi au început să se predea, însă nimeni nu ştie cu siguranţă care a fost numărul lor real.
Situaţia de la Tripoli pare similară cu ceea ce s-a întâmplat în România în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, atunci când „teroriştii” au făcut sute de victime, fără ca identitatea lor să fie cunoscută.
Mai multe state din UE au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie ca find singurul interlocutor plauzibil din Libia. Situaţia pare similară cu cea petrecută în România în 1989, când la 22 decembrie a fost creat Frontul Salvării Naţionale condus de Ion Iliescu.
Ministrul informaţiilor în cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie, Mahmoud Shammam, a declarat că şi NATO a atins anumite ţinte din cadrul complexului lui Gaddafi şi că rebelii controlează 85% din capitala Libiei, însă forţele loiale lui Gaddafi afirmă faptul că rebelii vor fi izgoniţi din oraş în cel mai scurt timp.
În Libia, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie este Mustafa Mohammed Abdud Jalil, care a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul sistemului de justiţie libian şi a condus Ministerul Justiţiei începând cu anul 2007. Al doilea ca importanţă în ierarhia Consiliului este Abdul Hafiz Ghoga, preşedintele Sindicatului Avocaţilor din Benghazi. Cele două personalităţi libiene au ocupat funcţii importante în fosta administraţie a regimului lui Gaddafi şi, după toate probabilităţile, vor deveni conducătorii noului stat libian.
Traian Băsescu : Dacă va fi un război civil pentru încă un an de acum înainte, nu e bine
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat luni seară, la TVR, că nu crede că Muammar Gaddafi va mai rezista mult timp la putere, însă nu crede că liderul libian va renunţa la conducere de bunăvoie. „Dacă pleacă, e un sfârşit rezonabil. Dacă va fi un război civil pentru încă un an de acum înainte, nu e bine”, a spus Traian Băsescu.
SUA şi statele europene afirmă că stabilitatea politică şi militară a viitorului regim de la Tripoli va depinde foarte mult de capacitatea viitorilor lideri libeni de a colabora cu Occidentul şi cu statele din jurul Libiei, deşi perioada de tranziţie va fi foarte dificilă pentru poporul libian.