Aproximativ 100 de libieni s-au reunit în noaptea de duminică spre luni în faţa Casei Albe, la Washington, rugându-se, strigând, agitând drapele ale rebelilor şi scandând în cor „Libia este liberă, merci Sarkozy, thank you Obama”, relatează AFP, citat de Mediafax.
Rania Swadek, o americano-libiană în vârstă de 33 de ani, predă literatura engleză la Washington. Ea poartă steagul roşu, negru şi verde al rebelilor libieni şi o pancartă pe care se poate citi „Mulţumim NATO, mulţumim Obama”.
„În această seară, pentru prima dată în viaţa noastră, sutem foarte, foarte mândri că suntem libieni. Vrem să le mulţumim lui Sarkozy şi francezilor care au fost primii, înaintea americanilor, care au susţinut libienii”, a declarat în franceză această mamă a doi copii care a ajuns în Statele Unite în 1984 împreună cu fraţii şi surorile ei pentru a primi azil politic.
Împreună cu ceilalţi libieni strânşi în centrul Washingtonului după ce au aflat de intrarea rebelilor în Tripoli, ea scandează, în franceză şi în engleză: „Merci Sarkozy, thank you Obama”.
Kadhafi nu a fost înlăturat de la putere, dar Rania Swadek este sigură că sfârşitul lui a venit. „Vom câştiga deoarece Dumnezeu şi poporul libian sunt cu noi. I-au capturat deja pe fiii lui, iar acum îl vrem pe el, şi viu, pentru a fi urmărit în justiţie pentru toate crimele împotriva umanităţii de care se face vinovat, nu numai acum, ci de patru decenii”, afirmă ea.
În jurul ei, în această zi caldă de vară, o femeie poartă o pancartă albă prin care mulţumeşte NATO că „se luptă pentru democraţie”. Copiii poartă tricouri în culorile drapelului rebelilor şi imprimat negru pe alb „Free Libya”. Unul dintre ei agită o pancartă multicoloră: „ÎN SFÂRŞIT”.
Într-o atmosferă euforică, aceşti libieni din diaspora cântă în engleză: „Kadhafi a părăsit Tripoli, Libia este liberă”. Un alt cântec în arabă le face să râdă pe femei: „Alo, alo, dacă vreţi să vă alăturaţi lui Kadhafi va fi foarte rău pentru el”.
Apoi, un moment, circa 40 de bărbaţi au îngenuncheat, întorşi spre Mecca şi cu spatele la Casa Albă, pentru a se ruga, pe un covor alb sau pe drapele ale rebelilor.
Printre ei se află Khaled Rouini, un şofer de taxi tunisian în vârstă de 42 de ani. „Am venit în faţa Casei Albe pentru a sărbători revoluţia în Tunisia, apoi în Egipt şi acum în Libia”, a declarat el. El poartă un tricou în culorile rebelilor, „Libia liberă”.
Ahmed Ilhnish poartă un tricou pe care scrie „Destul Kadhafi” şi drapelul rebelilor pe umeri. „Nu există cuvinte pentru a vă spune ce simt. Aştept această zi de când m-am născut”, afirmă acest bărbat în vârstă de 29 de ani.
„Eram la Benghazi în martie când au sosit primele avioane franceze”, a declarat el emoţionat. „Mă voi întoarce acolo mâine sau în câteva zile, imediat ce Kadhafi va fi înlăturat”, a afirmat el.