Fostul reprezentant special al UE în R.Moldova, Kalman Mizsei, susţine că pentru rezolvarea conflictului transnistrean există trei „chei mari”, care se află la Moscova, Bruxelles şi Chişinău, într-un interviu acordat Info-Prim Neo şi publicat în pagina electronică a agenţiei.
„Se vorbea foarte des atunci când eram reprezentant special că cheia reglementării transnistrene se află la Moscova. Eu am considerat întotdeauna că există trei chei, există chei şi mai mici, dar cheile mari se află la Moscova, la Bruxelles şi la Chişinău”, a declarat diplomatul european, potrivit Mediafax.
El consideră că acest conflict este una dintre problemele serioase care complică dezvoltarea R.Moldova. „Trebuie realizată concilierea în problema transnistreană, trebuie unificată ţara. Dar cum să fie unificată, aceasta este o provocare enormă. Există câteva tipuri de resurse în acest sens. Mi-am bazat activitatea în perioada mandatului meu în R.Moldova în conformitate cu una dintre ele: măsurile de consolidare treptată a încrederii, de construire a podurilor între cele două părţi ale societăţii cândva unice. A doua resursă este necesitatea negocierilor. Formatul «5+2» este un format înţelept, pentru că la el participă toate părţile puternic interesate. România participă prin intermediul Uniunii Europene, în rest, participă toate părţile. Se cere înţelepciunea Guvernului moldovean, a statului moldovean, pentru ca prin intermediul măsurilor de încredere să convingă regiunea transnistreană, jumătate de milion de oameni care trăiesc acolo, de altfel, în sărăcie, că la ei se gândeşte cineva”, a spus Kalman Mizsei.
Fostul reprezentant special al UE în R.Moldova a criticat autorităţile moldovene pentru modul în care implementează măsurile de consolidare a încerderii între cele două teritorii. „Trebuie să remarc cu toată sinceritatea că Guvernul moldovean nu a fost destul de consecvent în acest sens. Există multe exemple că recunoaşterea formală a măsurilor de consolidare a încrederii cu Transnistria, încurajate de UE, nu este urmată de acţiuni concrete. Este aproape ca şi în cazul cu orientarea proeuropeană: cuvintele sunt potrivite, dar trebuie sa vedem acţiuni mai eficiente”, a adăugat el.
Diplomatul european consideră că şi Uniunea Europeana trebuie să facă mai mult pentru reglementarea transnistreană. În acest sens, Kalman Mizsei crede ca UE urmează să înceapă mai operativ si mai hotărât negocierile cu R.Moldova în problema comerţului liber, precum şi să grăbească procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. „Dacă există comerţ liber, dacă există regim fără vize, va fi cu mult mai uşor de reintegrat ţara”, a conchis el.