Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, joi, primele precizări după publicarea listei cu persoanele care au accesat arhiva SIPA.
Întrebat de ce nu există informații despre comisia din 2006, condusă de Monica Macovei, Tudorel Toader a afirmat:„Eu nu am de unde să știu de ce nu s-au consemnat datele de atunci”, subliniind că sunt mai mult de 22 de accesări ale arhivelor, dar că este vorba de informații secrete.
Întrebat dacă vizitele în arhive s-au făcut „potrivit legii”, ministrul Justiției a precizat „Toate cele 22 (n.r – de vizite) nu sunt 22, sunt mult mai multe. Sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat și pe care le vom desecretiza. Vreau să le văd regimul. Unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competența ministrului de a le desecretiza. Trebuie adoptată o HG”, a mai spus el.
Aproximativ 25 de persoane au vizitat, între 2007 – 2013, arhiva SIPA, potrivit listei publicate, joi, de Ministerul Justiției. Ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013.
Întrebat de ce nu publică mai multe vizite, Tudorel Toader a precizat că nu poate, întrucât nu este de competența ministrului Justiției.
Ministrul a fost întrebat și despre unul dintre rapoarte, care a fost publicat de jurnaliștii de la EVZ. „Iulia Scântei, pe care o respect, să ceară explicaţii celor care au distribuit, care au făcut public acel raport. Să-i întrebe de unde îl au şi să-i întrebe de ce l-au dat la public. Dacă dânsa nu are instrumente de aflat, se poate – şi ştie foarte bine – se poate adresa procurorului să facă o anchetă să verifice provenienţa acelui raport, nu mă întreabă pe mine”, a mai spus Tudorel Toader.
Evenimentul Zilei a publicat, joi, un raport al comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Documentul, însoțit de mențiunea "Secret de serviciu", arată mai multe nereguli privind utilizarea și dispariția anumitor acte din arhivă.
Totodată, el a afirmat că „ar fi păcat” să fie distrusă arhiva SIPA și a anunțat că va fi constituit „un fel de CNSAS”, pentru a analiza informațiile.
„E păcat să le o distrugem, pentru că sunt informații care țin de istoria noastră. Sunt și elemente care țin de viața privată, pe care nu le voi desecretiza. Celelalt secrete, dacă or fi, sunt de competența Guvernului sau a CSAT. Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei-patru funcționari care au acces la secrete de stat. Vom vedea care sunt informațiile, vom vedea care este statutul lor”.
În ceea ce privește calendarul desecretizării, Tudorel Toader a spus: „Nu am. Voi stabili cu domnul prim-ministru. Vom merge într-un ritm destul de accelerat”.
Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției RL.