33.1 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecial„Anul corectitudinii" la BAC, runda II

„Anul corectitudinii” la BAC, runda II

Camere de supraveghere în toate sălile de examen şi un grad de dificultate similar subiectelor din prima sesiune promit un bac II dificil pentru picaţii din iulie.

 

“Înainte de bacalaureat, am avertizat că nu va fi de glumit. L-am numit «Anul corectitudinii»”, spunea ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, după prima sesiune de bacalaureat, când doar 45,72 la sută dintre candidaţi au promovat examenul de maturitate. După afişarea acestor cifre, 2011 a devenit anul cu cele mai proaste rezultate înregistrate la bacalaureat din istoria acestui examen.

Săptămâna viitoare, cei care au picat trebuie să mai treacă încă o dată prin chinurile celei de-a doua sesiuni, care se anunţă la fel de grea ca şi prima.

Oficialii ministerului au anunţat în mai multe rânduri că gradul de dificultate nu va scădea la examenul din august.„La sesiunea din toamnă nu mă aştept la nicio scădere a standardelor. Nici la sesiunea din toamnă şi nici la contestaţii”, a spus Funeriu după afişarea rezultatelor dezastruoase din iulie 2011.

În jur de 100.000 de liceeni s-au înscris pentru a doua sesiune de bacalaureat.

Ziua adevărului – 7 septembrie

Dacă la prima sesiune de bacalaureat elevii din peste 10 judeţe au scăpat de sistemele de supraveghere, situaţia nu se va repeta la toamnă, potrivit Ministerului Educaţiei. Camerele video cumpărate pentru examenul de titularizare vor fi folosite şi la bac.

Astfel, ministrul Educaţiei  promite condiţii de supraveghere la fel de dure ca la primul examen, iar multe dintre inspectoratele şcolare din judeţele  în care nu au existat camere de supraveghere la prima sesiune au montat deja dispozitive de monitorizare video.

Examenul începe cu probele orale, potrivit calendarului stabilit de oficialii Ministerului Educaţiei. În 22-23 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.  Pentru 22-24 august este programată evaluarea competenţelor de comunicare orală în limba maternă, iar pentru 23-24 august- limba străină. Zilele de 25 şi 26 august sunt destinate evaluării competenţelor digitale.

Probele scrise încep pe 29 august, când candidaţii vor fi testaţi la Limba şi Literatura Română. Urmează, pe 30 august, examenul la Limba şi Literatura Maternă, iar în ultima zi a lunii absolvenţii vor susţine proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 2 septembrie o vor susţine pe cea la alegere. În 4 septembrie vor fi afişate rezultatele, până la ora 16.00, după care vor fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 7 septembrie.

Prestaţia sub orice critică a liceenilor la prima sesiune – au existat 29 de licee cu nici un elev promovat – a crescut veniturile profesorilor care dau meditaţii. Încă din primele ore ale dimineţii în care s-au afişat rezultatele primei sesiuni, pe zidurile mai multor licee au apărut afişe cu mesaje de genul: „Ai picat la bac? Ofer meditaţii la matematică. Succes garantat!”. USL s-a oferit chiar să-i mediteze gratuit pe cei picaţi. A doua sesiune a bacalaureatului va arăta însă dacă elevii au acumulat în două luni cât n-au învăţat în patru ani.  

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale și introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de act normativ, modificări și completări în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, al...

Joe Biden, președintele SUA: “Democrația nu este niciodată garantată. Fiecare generație trebuie să lupte pentru ea”

Președintele Joe Biden, unul dintre cei mai în vârstă politicieni ai Statelor Unite, lansează un avertisment către tinerii din societățile democratice. "Democrația nu este niciodată...

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă