În urmă cu aproape un deceniu, Sylvain Remetter, om de afaceri francez specializat în comerţul cu mobilă, a ajuns din întâmplare în Delta Dunării. Francezul spune că i-a plăcut atât de mult sălbăticia de la gurile Dunării încât s-a hotârât să lichideze afacerile pe care le avea în Franţa şi s-a mutat în satul Periprava din Delta Dunării.
Remetter a învăţat rapid limba română şi graiul local lipovenesc din acest sat şi a început prin a lucra ca ghid turistic specializat în turismul ecologic şi în pescuitul sportiv. Francezul a decis să pornească o mică afacere turistică pe cont propriu. S-a căsătorit cu o localnică şi, împreună, în marginea satului Periprava, nu departe de locul unde fusese lagărul comunist destinat exterminării deţinuţilor politici, a deschis prima pensiune turistică din acest sat situat la graniţa cu Ucraina, la aproximativ 100 km de municipiul Tulcea şi la 20 km de oraşul
Sulina.
Brandul turistic al puşcăriei
În ultimii ani, francezul a intrat în afaceri cu doi prieteni din Bucureşti care au acceptat propunerea lui să investească în ferma piscicolă de la Popina amplasată în imediata vecinătate a fostei puşcării comuniste. Remetter şi amicii săi au concesionat 500 ha de heleştee la Popina, iar iazurile sunt utilizate tot pentru pescuitul sportiv autentic, cum îi place să spună lui Sylvain Remetter. Adică, toate capturile de peşte ale pescarilor sportivi sunt redate mediului acavtic, iar pescuitul în amenajarea pisciolă se face doar de către inginerii piscoli angajaţi de firmă, conform tehnologiilor piscicole, la fel cum se fac şi populările în heleştee cu puiet crescut în ferma proprie.
„Obiectivul meu a fost, de la început, să creez un brand turist inedit în Delta Dunării menit să atragă atenţia operatorilor de turism din întreaga lume spre această zonă cu un potenţial imens. Ideea respectivă mi-a venit imediat ce am văzut ruinele fostei puşcării politice din satul Periprava.Aici au murit sute de oameni care aveau singura vină că nu s-au supus regimului comunist. În cimitirul satului sunt peste 200 de morminte cu oseminte neidentificate. Legendele privind atrocităţile comise aici sunt fabuloase. Din fosta puşcărie am mai găsit în picioare doar nişte clădiri dărăpănate pe care ne-am propus să le reconstruim şi să le transformăm în hoteluri de lux. Am reuşit deocamdată să refacem doar un astfel de imobil în care lucrau ofiţerii lagărului. Aici funcţionează hotelul «Utima Frontieră» cu 30 de locuri de cazare în camere de două locuri.Imobilul, în exterior, are înfăţişarea avută când funcţio-na lagărul comunist, iar, în interior turiştii beneficiază de confort specific hotelurilor de patru stele”.
Turiştii, în majoritate străini
Printre primii clienţi ai francezului de la „Ultima Frontieră” a fost omul de afaceri Ion Ţiriac, care a mai venit de două ori la pescuit, în ultimul an, la hotelul din fosta puşcărie Periprava. Francezul spune că turiştii săi „sunt cu precădere din străinătate, oameni cu convingeri ecologiste ferme, iubitori de peisaj”. Turiştii poposiţi în incinta fostei puşcării comuniste din Deltă beneficiază de lecţii de pescuit ecologic predate de Remetter, de plimbări cu bărci cu rame, cu caiacul, de excursii tematice în satele lipoveneşti, de observaţii ornitologice, de observarea biodiversităţii unice din Pădurea Letea din foişoarele special amenajate pentru astfel de turism ecologic. Drumeţiile terestre efectuate de turiştii ce poposesc în hotelul de la Periprava se efectuează doar cu autovehicule electrice.