13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe şanse are Centrul Vechi să fie reparat în două săptămâni

Ce şanse are Centrul Vechi să fie reparat în două săptămâni

Edilii spun că mai sunt de reparat doar patru străzi din centrul istoric şi că lucrările vor fi gata la sfârşitul lunii. Cel puţin alte două străzi sunt în lucru, iar şanţurile adânci, gropile cu nisip şi gurile de canal neastupate sunt semne că şantierul va mai dura.

 

O scurtă plimbare prin centrul vechi al Bucureştiului îţi scoate în cale tot felul de obstacole pe străzile considerate reparate de reprezentanţii Primăriei. Chiar dacă terasele au invadat zona, drumul până la un loc sub umbreluţe trece printr-un şantier.

Edilii spun că, până la sfârşitul lunii august, vor fi terminate lucrările pe cele patru străzi care încă nu au fost finalizate: Poştei, Smârdan, Sf. Anton şi Stavropoleos. În rest, totul ar fi gata şi urmează doar refacerea faţadelor. Numărul străzilor nereparate este însă mai mare, au constatat reporterii RL.

La intersecţia dintre Şelari şi Lipscani te întâmpină un semn că strada Şelari e închisă şi se poate circula doar pe trotuare. Pe mijlocul străzii e un şanţ mare, adânc de peste un metru, pe fundul căruia se văd mai multe cabluri, furtunuri şi guri de canal. Lumea e nevoită să circule pe trotuarele înguste, prin praf.

Pe strada Şepcari, alta care nu figu­rează cu lucrări în desfă­şurare la primărie, există un şanţ umplut cu nisip chiar pe mijlocul străzii, iar la capătul lui e o groapă încadrată de câteva bucăţi de lemn. Pe margini sunt mai multe cabluri ieşite în afară, iar în spatele Hanului lui Manuc, o zonă destul de mare are doar pământ, iar diferenţa faţă de nivelul străzii e de aproape jumătate de metru. Câteva utilaje au fost lăsate în zonă, semn că pe acolo se munceşte.

„Nu cred că se termină lucrările aşa de repede”

În timp ce o parte dintre edili, printre care şi primarul Sorin Oprescu, sunt optimişti şi anunţă că lucrările vor fi gata în două săptămâni, alţii sunt mai rezervaţi. „Nu cred că se termină până la sfârşitul lui august, chiar dacă nu se asfaltează, ci se pune piatră cubică”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general. De aceeaşi părere este şi celălalt viceprimar general, Victor Iovici: „Sperăm să se termine, dar nu ştiu dacă e vorba despre toate lucrările. Mai sunt multe de făcut”. El a amintit şi despre problemele care au apărut în derularea contractului cu prima firmă căreia i-au fost atribuite lucrările de refacere a infrastructurii subterane. Pentru că nu a respectat termenele contractuale, i s-a reziliat contractul, iar primăria se află şi acum în litigiu în instanţă cu repre­zentanţii SEDESA.

Şantier început în 2006

Lucrările la cele 14 străzi din centrul istoric al Capitalei au început în 2006, după ce primăria a semnat un contract în valoare de 27 de milioane de euro cu firma SEDESA. Până în 2009, când edilii au reziliat contractul cu această societate, au fost finalizate doar patru străzi.

În 2011, o altă firmă a preluat contractul, iar suma alocată in­vestiţiei a fost redusă cu aproape 40%. În luna ianuarie, edilii au anunţat că lucrările au trei luni şi jumătate ca termen de finalizare, însă acesta a fost cu mult depăşit. Unul dintre principalele motive invocate pentru nefinalizarea la timp a şantie­rului a fost descoperirea unor vestigii arheologice care au fost dezgropate şi examinate de specialişti.

Cele mai citite

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...
Ultima oră
Pe aceeași temă