21.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul portavion chinezesc, testat pe mare

Primul portavion chinezesc, testat pe mare

Primul portavion chinezesc a părăsit miercuri şantierul naval de la Dalian, în nord-estul ţării, pentru a fi testat pe mare, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Nava, cu o lungime de 300 de metri, era destinată, iniţial, Marinei sovietice. Construcţia acestei nave, numită Varyag, a fost întreruptă în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, iar China a achiziţionat-o în 1998, din Ucraina.

Testele pe mare vor fi de scurtă durată, a anunţat agenţia oficială, fără să facă alte precizări, citând surse militare chineze, care adaugă că portavionul va reveni în portul său, pentru a fi supus altor lucrări de renovare şi unor teste suplimentare.

Luna trecută, China a anunţat că portavionul va fi utilizat „pentru cercetare ştiinţifică, experienţe şi antrenamente”, într-o perioadă în care ambiţiile teritoriale şi militare chineze îngrijorează tot mai mult atât ţările din Asia, cât şi Statele Unite.

China a păstrat, timp de mai mulţi ani, o tăcere absolută asupra acestui port-avion, care simbolizează ambiţia sa navală. Însă, televiziunea oficială chineză a difuzat, în iulie, imagini inedite ale portavionului, pe şantier.

Singurul oficial chinez care a vorbit despre acesta a fost comandantul Statului Major al Armatei Populare de Eliberare (APL), generalul Chen Bingde, într-un interviu publicat, la începutul lui iunie, de Cotidianul Comercial din Hong Kong.

Ambiţiile Beijingului în regiunile maritime din vestul Pacificului suscită îngrijorări tot mai mari, o serie de foste diferende teritoriale provocând, în ultimele luni, amplificarea unor tensiuni cronice între China şi unii dintre vecinii săi, ca Japonia şi Vietnamul.

Primul port-avion chinez, a cărui ieşire la apă era aşteptată cu mare interes de analiştii militari, riscă să afecteze imaginea pe care China vrea să o proiecteze despre ea, şi anume aceea a unei ţări paşnice, care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să pretindă hegemonia.

APL, cea mai mare armată din lume, este extrem de discretă cu privire la programele sale de modernizare, iar bugetul său a crescut în mod exponenţial.

La începutul lunii, Japonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ambiţiile militare tot mai mari ale Chinei, expansiunea sa maritimă către Pacific şi „lipsa de transparenţă” a bugetului Apărării.

China a reacţionat exprimându-şi „nemuţumire vehementă”, apreciind ca „iresponsabil” raportul anual al Japoniei asupra Apărării.

Cele mai citite

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...
Ultima oră
Pe aceeași temă