22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCe-i aşteaptă pe românii care muncesc în Spania

Ce-i aşteaptă pe românii care muncesc în Spania

Restricţiile impuse de autorităţile spaniole pentru accesul românilor pe piaţa muncii din Peninsulă ar putea fi ridicate mai devreme decât au estimat ibericii. Comisia Europeană (CE) va putea cere oricând Spaniei să renunţe la restricţiile pentru lucrătorii români, înainte de 31 decembrie 2012, data anunţată de iberici, conform unor surse de la Bruxelles citate de Mediafax.

Comisia va putea cere Spaniei să prezinte trimestrial rapoarte despre piaţa muncii, după care ar urma să vină solicitarea de ridicare în totalitate sau parţial a restricţiilor. De asemenea, se va putea decide dacă măsurile se vor aplica la nivelul întregii ţări sau doar în unele regiuni.

Primul raport de monitorizare va trebui prezentat de Spania până la sfârşitul acestui an, iar autorităţile române vor putea face evaluări proprii pe care să le trimită la CE. Poziţia oficială a Comisiei va fi prezentată în cursul zilei de azi.

Noile informaţii vin pe fondul declaraţiilor făcute recent de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, care se aştepta zilele trecute ca reprezentanţii Comisiei Europene să aibă o abordare nuanţată atunci când vor analiza decizia Spaniei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii. „Cei de la Bruxelles nu cred că vor accepta o decizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la o decizie nuanţată prin care Comisia Europeană să-şi păstreze controlul şi monitorizarea”, a spus Lăzăroiu. Responsabilul român a precizat că, deşi Spania şi-a propus să reanalizeze restricţiile la sfârşitul anului 2012, este totuşi posibil ca peste câteva luni să fie redeschise anumite sectoare de activitate.

Lăzăroiu a mai declarat recent că măsurile de restricţionare vor fi ridicate înainte de 2014, când toate statele UE vor trebui să-şi liberalizeze piaţa muncii. 

300.000 este numărul aproximativ de români care lucrează în Spania cu contract de muncă înregistrat.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă