0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCine vrea să fie pădurar-șef. Mafia din Prahova plătește bir la București

Cine vrea să fie pădurar-șef. Mafia din Prahova plătește bir la București

În teritoriu, Regia Autonomă a Pădurilor Romsilva are în subordine Direcții Silvice Județene, una dintre ele fiind cea din județul Prahova. Directorul acesteia, Dragoş Ciomag, ar urma să fie înlocuit în funcție, susțin surse din cadrul Romsilva. Interesant este faptul că înlocuirea din funcție nu este motivată prin proastele rezultate profesionale, ci este mai mult o rotire a cadrelor. Astfel, în locul lui Dragoș Ciomag, pe postul de director al Direcției Silvice Prahova ar urma să fie numit Crinu Oseacă – acesta având, în prezent, funcția de șef al Ocolului Silvic Câmpina.

Ca și alte instituții de stat, Direcțiile Silvice județene se transformă în adevărate afaceri de familie. De exemplu, Crinu Oseacă, potențialul viitor șef de Direcție Silvică, este nașul lui lui Dragoș Ciomag – cel căruia ar urma să-i ia locul. Crinu Oseacă a declarat deja, printre apropiați, că “a ţinut în spate şefii, cu bune şi rele, dar mai ales cu rele” și că ar beneficia și de un protector la București, acesta fiind un deputat PNL de Prahova, George Ionescu.

Sprijinul nu este însă dezinteresat. Oseacă i-ar fi făcut cadou lui Ionescu material lemnos (grinzi nou – nouţe), i-a arat terenul și i-a dat brazi pentru sediul de partid din Aleea Modrogan. Acest schimb de servicii este foate vechi. De exemplu, la Crăciunul din anul 2016, un automobil trimis de Ionescu ar fi luat câţiva brazi de acasă de la Oseacă dar a fost oprit, iniţial, de doi poliţişti – M.B. și C.R. (nu le indicăm numele complet pentru a nu le crea probleme, dar surse din Ministerul de Interne ne-au confirmat această situație).

Am încercat să-i contactăm pe George Ionescu (pe adresa de mail de Camera Deputaților) și pe Crinu Oseacă (prin telefon și prin contul lui de Facebook) pentru a comenta aceste situații, dar niciunul dintre ei nu ne-a oferit vreun răspuns.

Posturile de conducere din Direcțiile Silvice județene pot fi extrem de “rentabile”. O sursă importantă de venituri nelegale, pentru un șef, o poate reprezenta chiar Garda Forestieră, care poate aviza sau aproba partizi (zone de defrișare) fără a face o verificare corectă. Astfel, în documente apar tăieri „de igienă” sau „accidentale”, dar din pădure se doboară arbori sănătoși şi viguroși. O asemenea situație s-ar putea verifica dacă șefii de la București ar dispune un control în zonele Prislop (în care, teoretic, exploatarea e oprită), Glodeasa şi Muşiţa.

Alte zone cu probleme, în care conducerea Ministerului sau a Romsilva ar putea ordona verificări prin inspectorii de la Garda Forestieră, sunt Podul Boboliei, Mierle, Pâraie și Orjogoaia. Aici, „prejudiciile” raportate în SUMAL sunt modificate și de la o zi la alta, în funcție de interesul celor care au nevoie de lemn. Pentru ca situația raportată să nu devină bătătoare la ochi, se obișnuiește ca totalul „prejudiciilor” să se încadreze în limite acceptabile – de regulă sub 10 metri cubi.

Lemnul tăiat ar trebui gestionat de așa-numitele Formații de Exploatare, subordonate tot Direcțiilor Silvice. În județul Prahova, șeful unei asemenea Formații spune că unchiul lui este chiar Crinu Oseacă (cel care ar putea fi promovat din șef de Ocol Silvic în șef de Direcție Silvică) și care ar fi recunoscut că-i e dator unchiului pentru acest post.

Alte prietenii bazate pe interese materiale ar fi cele dintre șefii Ocoalelor Silvice Câmpina, Azuga și Doftana, unii dintre ei fiind cândva subordonați celorlalți.

Prieteniile dintre șefii locali se consolidează și prin petreceri cu circuit închis, cum ar fi cele de la Cabana Gherghiţa. Cabana beneficiază (pe hârtie) și de lucrări de renovare, în fiecare an, care par a fi realizate cam de aceleași firme “abonate” la asemenea lucrări. Materialele folosite figurează cu prețuri suspect de mari, iar plățile se fac, evident, din banii Romsilva, adică ai statului. Această situație ar putea fi investigată de Curtea de Conturi.

Până în acest moment, conform informațiilor apărute în presă, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și DNA Ploiești au în lucru dosare în care apar numele unor șefi din Direcția Silvică Prahova. Unul dintre nume este chiar cel al lui Oseaca Crinu, în calitate de șef al Ocolului Silvic Câmpina. Una dintre localitățile puternic afectată de “mafia lemnului” ar fi comuna Valea Doftanei.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă