6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportCât costă venirea la serviciu a aleşilor

Cât costă venirea la serviciu a aleşilor

Doar pentru a se deplasa din localităţile de domiciliu la Palatul Parlamentului şi la cabinetele din colegiile unde au fost aleşi, deputaţii şi senatorii au primit, de la contribuabilul român, în primele şase luni ale anului, peste 1,2 milioane de euro.

 

Pentru a-şi îndeplini atribuţiile, parlamentarii sunt motivaţi, lunar, sub mai multe forme: indemnizaţie (de la 4.232 lei la 5.334 lei, net, după funcţia pe care o ocupă), diurnă pentru deplasare la lucrările Parlamentului şi diurnă pentru deplasare în circumscripţia electorală (2% pe zi din indemnizaţie), bani pentru cazare, pentru telefoane mobile, pentru benzină sau pentru bilete gratuite pe liniile interne aeriene, auto, fluviale şi pe calea ferată, sumă forfetară pentru funcţionarea birourilor din teritoriu (o indemnizaţie şi jumătate, pentru chirie, utilităţi, angajaţi etc.).

În ciuda austerităţii bugetare invocate până la refuz, toate aceste facilităţi nu au dispărut şi nici măcar nu s-au redus. Iar sumele nu sunt deloc modice. Concret, numai pentru ca aleşii să se deplaseze până la Bucureşti şi la birourile parlamentare, unde ar trebui să ţină permanent legătura cu cei care i-au votat, din bugetul de stat s-au dus peste 1,2 milioane de euro.

Cei mai mulţi bani, circa 810.000 euro, s-au dus pentru deplasarea la lucrările din Palatul Parlamentului, în timp ce pentru „efortul” de a merge la birourile din colegiu s-au alocat peste 450.000 euro.

La Senat, din totalul de 137 aleşi, au beneficiat de diurnă de deplasare 109. Suma aferentă lunii mai (ultima lună pentru care conducerea Senatului a dezvăluit aceste informaţii)? 275.707 lei. Proporţional cu numărul membrilor creşte şi suma la Camera Deputaţilor: 757.146 lei în mai şi, respectiv, 742.038 lei în iunie.

Primesc bani pentru deplasare şi în vacanţe

Dincolo de sumele mari plătite lunar parlamentarilor doar pentru a-şi îndeplini atribuţiile, semne de întrebare ridică şi acordarea diurnelor în perioadele în care aleşii sunt în vacanţă. De pildă, în luna ianuarie 2011, la Camera Deputaţilor s-au plătit 91.089 lei pentru lucrările din Palatul Parlamentului şi 292.457 lei pentru deplasarea în circumscripţiile electorale.

Apoi, în luna aprilie, când aleşii au avut mai bine de o săptămână liber pentru sărbătorile de Paşte, sumele nu apar diminuate în consecinţă. Ba din contră, la Camera Deputaţilor, pentru deplasarea în circumscripţie s-au dat mai mulţi bani decât în alte luni de activitate neîntreruptă: 308.308 lei. Interesant este şi că mulţi dintre parlamentarii care apar în scripte ca încasând sume consistente pentru a veni la serviciu şi a-şi îndeplini atribuţiile figurează şi în topurile absenţilor, întocmite de-a lungul timpului de Institutul pentru Politici Publice.

Vizite costisitoare în străinătate

Doar în luna mai, parlamentarii au efectuat deplasări, în interes de serviciu şi ca reprezentanţi ai românilor, bineînţeles, în Cambodgia, Iran, Danemarca, Grecia, Macedonia, Elveţia, Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii. Cea mai costisitoare misiune a fost cea în Cambodgia, de 8 zile: 32.803,25 lei. Concret, Camera Deputaţilor a plătit 15.015 lei pentru Bogdan Niculescu Duvăz (PSD), iar Senatul a plătit 17.788,25 lei pentru Ioan Chelaru (PSD) şi Georgică Severin (PSD). Ce au făcut în Cambodgia cei trei social-democraţi? Au participat la reuniunile Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare şi, respectiv, ale Reţelei parlamentare a luptei împotriva HIV/SIDA a Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Anterior, în aprilie, o delegaţie a Camerei Deputaţilor, în frunte cu secretarul general Gheorghe Barbu (cel pe la care trec aproape toate memorandumurile cu deplasări), a fost în Panama, timp de „opt zile şi jumătate”, după cum se arată pe site-ul Camerei. Cât a costat participarea la „cea de-a 124-a Adunare a Uniunii Interparlamentare” şi la reuniunile asociate? 48.292 lei din bugetul Camerei (pentru patru persoane) şi 26.395,4 lei din bugetul Senatului (pentru senatorii Alexandru Mocanu şi Emilian Frâncu, de la PDL şi, respectiv, PNL).   

74.000 lei a costat deplasarea în Panama a şase parlamentari.

Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă