30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăGDPRDe ce au bebeluşii o greutate tot mai mare la naştere?

De ce au bebeluşii o greutate tot mai mare la naştere?

Imediat după naşterea unui bebeluş, familia şi prietenii vor să ştie trei informaţii vitale: sexul, numele şi greutatea nou-născutului. Potrivit unui articol publicat în versiunea electronică a cotidianului Daily Mail, statisticile arată că mai multe femei ca niciodată dau naştere unor mega-bebeluşi de 4,5 kilograme sau mai mult.

În anii postbelici a început trendul ascendent al greutăţii mari la naştere, fapt explicat, în principiu, de îmbunătăţirile din alimentaţie. Rezultatul a fost venirea pe lume a unor bebeluşi tot mai mari, mai sănătoşi şi mai musculoşi, astfel încât ştafeta greutăţii considerate normale la naştere s-a ridicat din 1970. Greutatea la naştere a continuat, însă, să urce, iar cercetătorii au estimat că numărul bebeluşilor cu greutate peste medie a crescut, între 1993 şi 2003, cu 20%.

Răsupunsul cercetătorilor la întrebarea de ce? Bebeluşii sunt tot mai mari la naştere pentru că şi mamele lor sunt tot mai mari. Ultimele cifre arată că peste jumătate din femeile ajunse la vâsta procreării au o greutate peste medie sau sunt obeze. Obezitatea în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru mamă cât şi pentru copil şi creşte riscul complicaţiilor.

Studii recente au arătat că greutatea mamei ar putea avea un impact atât neurologic cât şi psihologic asupra copilului după ce savanţii au efectuat experimente pe şobolani de laborator. Aceştia au descoperit că şobolanii născuţi de femele cu greutatea peste medie erau mai predispuşi să mănânce mult.

Printre factorii care cresc riscul de a naşte un făt cu o greutate peste medie se numără diabetul la mamă, obezitatea mamei, multiparitatea (mama a mai avut naşteri) mai mare de patru sau sarcina peste termen.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă