Legea 136/2011, care va intra în vigoare la sfârşitul lunii, aduce restricţii serioase pe teritoriul rezervaţiei, care vor afecta firmele de turism.
Noua lege a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, publicată în Monitorul Oficial pe 28 iulie, a pus pe jar patronii mai multor firme de turism care îşi desfăşoară activitatea în Deltă. Aceştia susţin că după intrarea în vigoare a legii vor acumula pierderi foarte mari şi vor da faliment.
„Noua lege interzice vânătoarea în Deltă şi va afecta activitatea mai multor firme din această zonă. Trei firme din asociaţia noastră au contracte externe pentru prestarea servicilor turistice pentru grupuri de vânători străini. Anularea acestor contracte se va face cu penalităţi substanţiale pentru operatori şi nu ştim cine va suporta aceste pagube care s-ar putea să bage în faliment respectivele societăţi”, spune Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism din Delta Dunării.
Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, susţine că nu s-a luat nicio decizie: „Nu am luat încă o hotărâre privind interzicerea vânătorii în Deltă începând cu noul sezon, care va începe în septembrie. Noua lege interzice această activitate pe teritoriul rezervaţiei, dar pentru a institui această interdicţie am cerut un punct de vedere al Direcţiei Juridice a Ministerului Mediului. Vom lua o decizie până la deschiderea noului sezon de vânătoare”.
Asociaţiile operatorilor de turism din Deltă fac presiuni asupra guvernatorului ARBDD, pentru a împiedica interzicerea vânătorii, ameninţând cu procesele pentru plata daunelor. Daniel Iluşcă a precizat că reprezentanţii acestor asociaţii au avut mai multe întâlniri cu guvernatorul Baboianu, informându-l despre consecinţele economice pe care le-ar suporta dacă se interzice vânătoarea şi de intenţia de a deschide procese pentru recuperarea daunelor.
Operatorii de turism spun că au încasat deja avansuri din contractele externe pentru aducerea turiştilor italieni în Deltă, în toamna acestui an şi că nu ar mai putea rezilia aceste contracte fără să plătească despăgubiri italienilor.
Vânătorii ameninţă cu procese
Şi asociaţiile vânătorilor ameninţă cu procesele, pentru că la începutul acestui an au concesionat fondurile de vânătoare din Deltă, de la Inspectoratul de Vânătoare din Focşani şi au plătit redevenţa anticipat, în contul acestei instituţii. Ei mai pretind că au efectuat investiţii pentru bunăstarea vânatului şi au încheiat contracte pentru servicii specifice cu vânători din străinătate, iar rezilerea acestor contracte presupune plata unor daune pe care nu le pot suporta. Conducerea ARBDD susţine că aceste argumente, chiar dacă sunt reale, nu sunt imputabile instituţiei care administrează Delta, pentru că interzicerea vânătorii a fost instituită, prin lege, de către Parlament.