Aproximativ 90% din acţiunile de control ale poliţiştilor şi vameşilor se soldează cu descoperirea mărfurilor de contrabandă.
Poliţiştii de frontieră şi vameşii constănţeni au descoperit un nou transport de mărfuri contrafăcute. În urma unui control efectuat la un container sosit din China, au fost descoperite aproximativ 2.500 jucării ce purtau însemnele unor mărci de renume, bunuri care sunt susceptibile de a fi contrafăcute. Jucăriile, în valoare de aproximativ 120.000 lei, au fost reţinute de autoritatea vamală.
Destinatarul mărfii, o societate comercială din Ucraina, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”.
„Principalul furnizor de bunuri contrafăcute este China”, a precizat comisarul-şef Titus Adrian Burcea, ofiţer pentru relaţii publice în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Constanţa. Potrivit reprezentantului IJPF, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră de la începutul anului 2011 depăşeşte suma de 32.000.000 lei. Adică aproape 8 milioane euro.
Comparativ cu anii anteriori, valoarea bunurilor confiscate a rămas aceeaşi, semn că fenomenul infracţional nu s-a redus deloc. Pentru depistarea transporturilor ilegale, oamenii legii scanează în fiecare lună peste o mie de containere, din care aproximativ jumătatea sunt controlate efectiv. Practic, nu trece o săptămână fără ca poliţiştii de frontieră şi vameşii constănţeni să nu descopere ascunse în containere produse introduse ilegal în ţară. Aproximativ 90% din acţiunile de control se soldează cu descoperirea mărfurilor de contrabandă. Cea mai utilizată metodă de transport este „căptuşirea” containerului cu produse asemănătoare la aspect şi greutate cu cele declarate oficial. Într-un singur container încap, în cazul pantofilor, cam 50.000 perechi, cu o valoare de piaţă de peste 600.000 lei.
România, în topul contrabandei
Un raport realizat la nivelul Uniunii Europene arată că România se află în primele zece state într-un clasament al volumului mărfurilor contrafăcute introduse în ţară. Principalele motive pentru care ţara noastră, dar mai ales Portul Constanţa, este ţinta preferată a contrabandiştilor, sunt statutul de stat- graniţă a UE, precum şi faptul că instituţiile abilitate pentru combaterea acestui fenomen beneficiază de fonduri mult mai mici comparativ cu organismele din statele europene mai dezvoltate.