22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Drumul acvilelor în România, urmărit prin satelit de cercetători

FOTO Drumul acvilelor în România, urmărit prin satelit de cercetători

Cercetătorii români vor urmări prin satelit acvila ţipătoare mică, o specie rară de pasăre răpitoare, cu scopul de a crea în România condiţii optime pentru conservarea speciei.

În luna iulie 2011 o echipă mixtă de specialişti provenind de la Societatea Ornitologică Română, Asociaţia Grupul Milvus şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu au capturat, inelat şi echipat cu transmiţătoare satelitare cinci acvile ţipătoare mici (Aquila pomarina) în Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Piemontul Făgăraş.

Transmiţătoarele satelitare au fost montate pe doi adulţi (botezaţi Bunget şi Narcis) şi trei juvenili (Lisa, Negură şi Gură de Aur) şi vor oferi date valoroase privind rutele de migraţie, zonele de iernare şi folosinţa habitatului din teritoriul de cuibărire şi din zona de hrănire a păsării.

Drumul acvilelor va putea fi putea fi urmărit în detaliu începând din luna august pe pagina de internet a proiectului www.pomarina.ro, cât şi pe pagina Societăţii Ornitologice Române www.sor.ro.

Acvila ţipătoare mică este o pasăre răpitoare diurnă, a cărei populaţie estimată la aproximativ 20.000 perechi se află în declin. Arealul de cuibărire cuprinde aproape exclusiv Europa de Est, în vest întinzându-se până în Germania iar spre sud-est atingând Asia mică şi Iranul. Este o specie migratoare care petrece iarna în estul şi sudul Africii. Dieta cuprinde în special micromamifere (şoareci, hârciogi, popândăi), dar şi reptile, amfibieni şi insecte mari. În Africa consumă şi termite şi prădează coloniile de păsări ţesător.

Activitatea cercetătorilor se înscrie în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” finanţat de Uniunea Europeană care are ca scop crearea condiţiilor optime pentru conservarea unui procent semnificativ (22%) din populaţia de acvila ţipătoare mică la nivelul Uniunii Europene.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă