7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă“Noul Plan Marshall”: 700 de milioane euro pentru România

“Noul Plan Marshall”: 700 de milioane euro pentru România

Guvernele sărace, corupte sau incompetente au parte de clemenţa Comisiei Europene

Planul Comisiei Europene (CE) de a reduce de la 15% la 5% cofinanţarea pe care şase state UE trebuie să o asigure la accesarea fondurilor UE ar putea genera, în cazul României, economii de până la 714 milioane de euro, a anunţat instituţia.

Măsurile propuse ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria, se arată într-un comunicat al CE. Statele vor putea să-şi diminueze contribuţia în cadrul cofinanţării într-o perioadă în care bugetele naţionale se confruntă cu presiuni considerabile. Contribuţia UE va creşte la 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele şase state.

În total, pentru cele şase ţări implicate impactul maxim va fi de 2,9 miliarde de euro. Pentru Grecia, măsura va produce o economie de 879 milioane de euro, pentru România de 714 milioane de euro, Portugalia – 629 milioane de euro, Ungaria – 308 milioane de euro, Letonia – 255 milioane de euro şi Irlanda – 98 milioane de euro. “Aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economică”, a afirmat preşedintele CE, José Manuel Barroso, citat de Mediafax.

Majorarea contribuţiei UE ar trebui să fie însoţită de acordarea de prioritate proiectelor axate pe creştere şi ocuparea forţei de muncă, crearea unor centre de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport. Astfel, se poate ridica nivelul executiării şi absobţiei fondurilor şi se pot injecta bani suplimnetari în economie mai rapid, notează executivul comunitar. Planul are caracter excepţional şi va lua sfârşit când statele membre vor înceta să primească fonduri prin programele de asistenţă financiară.

Intenţia CE privind modificarea sistemului de cofinanţare a fost anunţată de Financial Times. Cotidianul britanic notează că lipsa fondurilor care trebuie asigurate de fiecare ţară, corupţia şi administraţia necorespunzătoare sunt motive pentru care unele dintre cele mai sărace state UE nu reuşesc să acceseze banii europeni puşi la dispoziţie, o situaţie ciudată în spaţiul comunitar, unde guvernele duc lupte grele pentru a obţine o parte cât mai mare din bugetul european.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...
Ultima oră
Pe aceeași temă