15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialZiua Imnului Naţional. Oprea: "Istoria imnului este fascinantă şi tulburătoare"

Ziua Imnului Naţional. Oprea: „Istoria imnului este fascinantă şi tulburătoare”

Ministrul Apărării Naţionale a rememorat, astăzi, la ceremonia de marcare a Zilei Imnului Naţional, influenţa pe care cântecul „Deşteaptă-te române” a avut-o asupra ostaşilor români, dar şi perioada în care acesta a fost interzis de puterea comunistă, relatează Mediafax.

„Istoria acestui imn este tulburătoare şi fascinantă în acelaşi timp. Apărut în efervescenţa zilelor revoluţionare ale anului 1848, pe versurile poetului Andrei Mureşanu, «Deşteaptă-te române» s-a impus rapid în conştiinţa maselor, fiind interpretat cu entuziasm pe timpul manifestărilor publice ale vremurilor”, a spus ministrul Gabriel Oprea.

El a adăugat că acest cântec „a insuflat curaj ostaşilor Armatei române în timpul Războiului de Independenţă sau în aprigile încleştări ale celor două războaie mondiale”.

Cu toţii ne amintim emoţia trăită în zilele Revoluţiei din 1989, când acordurile tulburătoare ale acestui cântec patriotic s-au înălţat din zeci de mii de piepturi, insuflând curaj manifestanţilor care mărturiseau pe versurile interzise atâţia ani, dar niciodată uitate, că aspiraţia către libertate şi demnitate nu poate fi ştearsă din conştiinţa poporului român”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

De altfel, Gabriel Oprea a apreciat că „nu este de mirare faptul că «Deşteaptă-te române» a fost unul dintre primele cântece patriotice interzise de puterea comunistă instalată imediat după abdicarea Regelui Mihai, în 1947”.

Gabriel Oprea a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării la ceremonia de marcare a Zilei Imnului Naţional, desfăşurată în faţa Cercului Militar Bucureşti.

La eveniment au participat şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, liderii UNPR Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, secretarii de stat în MApN, precum şi numeroşi oficiali din cadrul Ministerului Apărării şi ai asociaţiilor de veterani.

În cadrul ceremoniei, muzica reprezentativă a armatei a susţinut un scurt concert de muzică militară, în timp ce ansamblul Ministerului Administraţiei şi Internelor a interpretat cântece folclorice.

La eveniment au asistat şi numeroşi trecători.

Cele mai citite

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...

Andrei Rațiu, desemnat cel mai rapid jucător al lunii în La Liga!

Andrei Rațiu se află într-o formă excelentă în tricoul celor de la Rayo Vallecano, unde a reușit să impresioneze atât prin performanțele sale ofensive,...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă