Sunt accesorii care realizează protecţia la razele soarelui, împiedicând supraîncălzirea interioarelor în zilele toride de vară.
În afara rolului funcţional, au şi rol decorativ, putând fi adaptate şi asortate în ton cu amenajările interioare. În plus, asigură intimitatea necesară desfăşurării oricărei activităţi.
Jaluzelele pot fi montate atât la interior, cât şi la exterior, cele interioare putând fi, în funcţie de orientarea lamelelor, orizontale, verticale şi pliabile care se strâng prin pliere ca un acordeon.
Prin sistemul de prindere se pot regla astfel încât să permită sau să împiedice total pătrunderea luminii în încăpere. Pot fi fabricate din aluminiu, fibră textilă, pânză cauciucată şi lemn (esenţe uşoare – bambus, brad, castan etc.), iar cele verticale, şi din pânză sau bumbac impregnat cu poliester.
În cazul ferestrelor de mansardă sau al celor care se deschid oscilobatant, există un sistem de ghidaje ce menţine jaluzelele paralele cu fereastra.
Rulourile exterioare se montează la exteriorul ferestrelor, fiind confecţionate astfel încât să realizeze filtrarea intensităţii luminii, controlul variaţiilor de temperatură interior/exterior, protejarea împotriva zgomotului, asigurarea unui plus de securitate. Pot fi confecţionate din lemn, PVC sau aluminiu, fiind eficiente atât vara, cât şi iarna.
Obloanele sunt formate din două sau mai multe panouri dispuse la exteriorul unei ferestre sau uşi, având rolul de a modula intensitatea luminii şi de protecţie antiefracţie. Protejează geamurile de şocuri, spargere, în caz de vânt sau furtună.
Cele mai cunoscute tipuri sunt cele batante din lemn (brad, fag, stejar, cireş sau alte esenţe tratate corespunzător), folosite în mod tradiţional în cazul caselor de la munte.