3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCetatea Sighişoarei petrece fără alcool

Cetatea Sighişoarei petrece fără alcool

Organizatorii celei de-a 19-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală 2011″ sunt surprinşi că publicul a fost numeros din prima zi, deşi alcoolul şi accesul maşinilor au fost interzise cu desăvârşire.

 

Liviu Pancu, directorul artistic al evenimentului, a declarat pentru România Liberă că a fost plăcut surprins din prima seară de festival când a văzut un public foarte numeros, deşi încă nu se poate estima exact numărul spectatorilor. De ce a fost surprins? Pentru că, aşa cum se întâmplă de câteva ediţii, intrarea la festival costă 10 lei pe zi de persoană, „ca la orice festival de artă medievală din lume”, spune Pancu. Copiii sub 7 ani pot intra gratuit, însoţiţi de părinţi.

Emoţiile directorului au fost legate şi de creaţia sa, respectiv de spectacolul realizat după textul lui Tankred Dorst („Merlin sau Ţara pustie”), şi intitulat „Merlin, vrăjitorul lumii medievale”, care a deschis, miercuri seara, festivalul. Producţia teatrală proprie a fost o premieră pentru acest gen de manifestări.

Jandarmii stau de strajă

Şi dacă este cetate medievală, centrul vechi al oraşului şi-a închis porţile în faţa produselor de talcioc, a grătarelor şi a micilor, în faţa maşinilor, dar şi în faţa băuturilor alcoolice. Celor care intenţionează să aducă băutură în perimetru organizatorii au hotărât să le interzică intrarea în cetate cu respectivele recipiente. Şi nu e de glumit pentru că 60 de jandarmi vor veghea vigilenţi, în fiecare zi. Şi când te gândeşti ce mai beau cavalerii în epoca medievală…

Acest ultim aspect ar fi putut fi un impediment, dar iată că nu s-a întâmplat aşa. „Omul de rând Liviu Pancu a vrut să prindă o stare de spirit din lumea medievală. A surprins-o în această piesă. Şi publicul la fel, oamenii au stat, au privit şi s-au bucurat”, spune regizorul Pancu. Din spectacol fac parte 120 de artişti, patru ordine cavalereşti, 30 de actori, dar şi formaţia de muzică medievală Lupus Dacus.

Foarte mulţi dintre cei ce au apreciat „faptele de arme” ale cavalerilor au fost copiii. În cele cinci zile de festival se vor confrunta opt grupe cavalereşti, vor cânta formaţii de muzică medievală şi  vor evolua nouă trupe de teatru.

Sunt aşteptaţi circa 40.000 – 50.000 de turişti care sunt nevoiţi să se cazeze în cetate sau în oraşul Sighişoara. Nu mai sunt amenajate locuri de campare în afara oraşului, ca în alţi ani, şi nici scene pentru concerte. Toate evenimentele se derulează numai în cetate. Cei care nu au posibilitatea să ajungă, pot urmări spectacolele live, pe site-ul festivalului: http://www.sighisoaramedievala.ro/.

Pieţe botezate cu nume de eroi medievali

O piaţă a primit, în cadrul festivalului, numele eroului cunoscut mai mult din filme, „Robin Hood”, cavalerul me-dieval al manifestării pare născut din epoca tulbure a Regelui Arthur (căruia i s-a dedicat, de asemenea, o piaţă) şi a cavalerilor Mesei Rotunde şi, bineînţeles, a vrăjitorului Merlin. Fapte culturale me-dievale se vor mai petrece în piaţa Ioana D’Arc, în piaţa Martin Luther şi în piaţa Vlad Dracul.

Dezbaterea ştiinţifică ce se va organiza vineri la Sighişoara are ca temă „Evul Mediu de pe teritoriul României – Noi surse, noi metode sau un nou public”. Şi-au anunţat participarea mai mulţi academicieni, printre care Şerban Papacostea, Răzvan Theodorescu, Marius Porumb şi Ioan-Aurel Pop, alături de Radu Harhoiu şi Virgil Ciocâltan. 

Ce e de văzut?

În cele cinci zile ale Festivalului Medieval spectatorii vor asista la parade, turniruri, lupte medievale, „iniţieri cavalereşti” şi se vor întâlni pretutindeni cu trubaduri, menestreli, toboşari ai cetăţii sau meşteri populari.

Va fi mult teatru: teatru de stradă, teatru pentru copii şi adulţi, muzică şi dansuri medievale, recitaluri, şcoli de luptă medievală. Actorii vor reproduce „condamnări la moarte”, procesiuni de „vrăjitoare”, „incinerarea eroului pierdut”, „procese publice”, „arderi de vrăjitoare”, copiii se mai pot bucura de animaţie medievală, un carnaval, statui mişcătoare, expoziţii etc.

Intrarea la festival costă 10 lei pe zi de persoană, „ca la orice festival de artă medievală din lume”, spune Liviu Pancu.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...

Sistem avansat de contorizare pe piața de energie

Transelectrica finalizează prima investiție finanțată din Fondul pentru Modernizare Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat finalizarea primei etape a unui proiect...
Ultima oră
Pe aceeași temă