4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialO NOUĂ PLÂNGERE PENALĂ: Gabriel Oprea și Neculai Onțanu, reclamați la DNA...

O NOUĂ PLÂNGERE PENALĂ: Gabriel Oprea și Neculai Onțanu, reclamați la DNA pentru trafic de influență

Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru securitate națională, face obiectul unei noi plângeri penale în care este acuzat de trafic de influență și tentativă de trafic de influență, alături de fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu. DNA a fost sesizată de către Julian Rosengren, reprezentant al ”Romanian Imprisonment Watch” (RIW), un ONG cu sediul în Suedia, care apără drepturile românilor închiși în penitenciarele din România.

Plângerea are la bază declarația Oanei Niculescu- Mizil, care, în data de 30 mai, a fost invitată într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3. Cu acest prilej, Niculescu- Mizil a afirmat: 

”L-am ascultat pe Cătălin Cherecheş (primarul din Baia Mare- n. red.), tot ce a vorbit acolo s-a întâmplat 1ntocmai. Într-o zi m-a sunat și mi-a propus să am o întalnire cu domnul Oprea. Am acceptat pentru că am vrut să văd ce are de spus. Eu și fostul meu soţ. Ne-am dus la Ministerul Apărării, întâlnirea a avut loc într-o cameră din spatele biroului lui Gabriel Oprea. Cătălin Cherecheș m-a luat de acolo, m-a văzut lume, de la portarul ministerului, șefa de cabinet de acolo cu care am dat mâna. Jos la poartă era un alt portar, am intrat prin faţă.

Am intrat într-o cameră din spatele biroului domnului Oprea. Au participat și domnul Onţanu, cred că era și domnul Botoș, Cătălin Cherecheș și alte persoane. Mi s-a părut suspect de ce erau în acea încăpere. S-a intrat direct în discuţie. Mi s-a propus să las PSD și să intru în UNPR. Eu știam de această propunere. Am tăcut. Practic, mi s-a propus să iau preiau funcţia de la UNPR Călărași și să plec cu toată organizaţia locală PSD, mi s-a mai propus o altă organizaţie în București. Am mai avut o întâlnire tot acolo. E o încăpere mică, întunecoasă, cu o masă lungă. Au fost două întâlniri, mai multe discuţii cu Cătălin Cherecheș. Mi s-au oferit funcţii politice, pentru mine erau importante. 

De ce era și soţul meu de atunci prezent? Pe linie de afaceri. Acolo nu s-a discutat concret, dar mi s-a spus că vom fi contactaţi și li se va propune ceea ce îi propuneau soţului meu. Știau dosarul soţului meu, și dosarul meu. Concret, soţul meu avea pe lângă ferme 1n Calarăși, la una dintre ele trebuia montată o conductă de gaz, dar se obţinea greu avizul. Ni s-a spus că 1n două zile va obţine acea autorizaţie. Mai avea și o fabrică de saltele, ni s-a propus un contract pentru Armată de două milioane de euro, fără licitaţie. Alt aspect important, eu aveam acel dosar cu ANI, mi s-a spus clar că dacă fac această trecere se va rezolva cu dosarul ANI."

Acuzațiile

Reclamantul Julian Rosengren susține, în plângerea penală adresată DNA, că cele întâmplate în acel birou de la MApN se încadrează la "trafic de influenţă” definit în Codul penal drept ”pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșitâ de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întarzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle
sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani."

Rosengren precizează că ”Gabriel Oprea a deţinut funcţia de Ministru al Apărării Naţionale în perioada de la 23 Decembrie 2009 până la 7 mai 2012 (…) funcţia de președinte executiv al UNPR de la data de 1 mai 2010, fiind ulterior ales președinte al partidului și demisionând la 3 martie 2016”, iar Neculai Onțanu ”a deţinut funcţia de secretar general al UNPR din mai 2010.”

”Rezultă fără echivoc sau putinţă de tăgadă faptul că numitei Oana Niculescu-Mizil și fostului soţ al acesteia, Tohme Jamil le-au fost făcute promisiuni care se 1ncadrează fără dubiu în descrierea infracţiunii de trafic de influenţă. Data exactă a faptelor poate fi stabilită numai prin audierea martorilor propuși mai jos în același timp în care se poate stabili o  eventuală participaţie a acestora. Din contextul interviului rezultă fără echivoc și participarea numitului Onțanu Neculai, în acea perioada deţinând funcţia de secretar general al UNPR”, se precizează în plângerea penală. 

Rosengren solicită DNA să-i audieze pe Oana Niculescu- Mizil și pe fostul ei soț, Jamil Tohme ”pentru elucidarea circumstanţelor 1n care s-au produs aceste fapte, pentru stabilirea eventualei calităţi procesuale a fiecăruia dintre cei menţionaţi”. ”În același timp este imperios necesară și identificarea 1n scopul obţinerii de probe a altor persoane prezente direct sau indirect menţionate în interviu cum ar fi: portarul ministerului, șefa de cabinet, dar și consultarea registrului de intrare- ieșire din MApN, care trebuie să conţină date privitoare la existenţa acestei/acestor vizită/e”, adaugă reclamantul.

Dezvăluirile unui ofițer de contra-informații militare

Col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, despre al cărui caz ”România liberă” a scris pe larg, a acuzat faptul că personalul Direcției Contrainformații și Securitate militară (DCiSM/DGIA) a fost nevoit să facă verificări de securitate a unor civili în interesul de partid al lui Gabriel Oprea, prin intermediul generalului Marian Hăpău. ”Unele nume de persoane civile care ne treceau prin mână ajungeau ori în Armată, pe funcții călduțe, ori în alte structuri ale statului, pe funcții importante, din partea UNPR”, a spus Paraschiv. El a precizat că ofițerii DGIA au fost folosiți și pentru protecția informativă a ședințelor UNPR sau a unor întruniri în care Gabriel Oprea perfecta diverse afaceri, anchetate în prezent de procurori. 

Cherecheș: „Coldea a participat la înființarea UNPR“

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș (foto), un fost apropiat al lui Gabriel Oprea, a făcut, în ultima perioadă, o serie de dezvăluiri despre înființarea UNPR, partid din care a făcut parte. „Aceste evenimente despre care vă vorbesc se întâmplau în anul 2010, când s-a înființat UNPR. O spune un om care s-a întâlnit cu Florian Coldea. (…) Florian Coldea și Vasile Dîncu au fost la masă cu Gabriel Oprea în momentul în care s-a înființat UNPR. În sufrageria de la MApN s-a discutat despre înființarea UNPR de față cu Coldea. Pe domnul Dîncu îl știam de ceva vreme. Nu cred că mâncarea era atât de bună la MApN încât Florian Coldea să vină acolo. Cei de la întâlnire erau interesați de puterea pe care Florian Coldea o avea în justiție, nu în politică. Și faptul că avea o putere în instituțiile de informații. A fost o perioadă în care UNPR dorea să rupă o felie cât mai mare din PSD. UNPR este o creație a statului paralel, asta e evident! (…) Acest angrenaj l-a vrut pe Victor Ponta președinte în detrimentul lui Mircea Geoană. Relația dintre Oprea și Ponta era prea consolidată ca să își facă rău reciproc”, a declarat Cherecheș, săptămâna trecută, într-o emisiune a TVR 1.

Pe de altă parte, primarul din Baia Mare a povestit că Gabriel Oprea i-a propus devină ofițer DIA (Direcția Generală de Informații a Apărării – n.red), dar l-a refuzat pentru că nu a făcut armata. „Ăsta este un lucru care m-a amuzat copios. Fiind prezent în cabinetul ministrului de Interne la acea vreme, domnul Gabriel Oprea, să mi se spună că e bine să ai așa un fel de protecție și să fii într-o structură, care să îți acorde cel puțin anumite semne de exclamare în momentul în care ai devenit vulnerabil sau ai putea avea anumite probleme și o apartenență la o astfel de structură ar ajuta. Și că ar fi bine să dau și eu un CV ca să mi se facă un astfel de dosar și să devin locotenent-colonel. Eu m-am amuzat, m-am și speriat pentru că știam că nu am făcut armata”, a povestit Cherecheș. El a adăugat că ”mulți dintre cei care s-au înscris în UNPR au fost avansați, probabil unii au devenit și ofițeri acoperiți”.

Peste 700 de avansări ilegale în mandatul lui Gabriel Oprea

În perioada 23 decembrie 2009-7 mai 2012, în care mi-nistru al Apărării a fost Gabriel Oprea, peste 700 de persoane au fost avansate ilegal în grad. Lista avansărilor a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu. În 2012, Dobrițoiu a înființat o comisie pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul MApN. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Printre beneficiari: Mihai Răzvan Ungureanu, Mugur Isărescu, Gheorghe Hagi, Laura Codruța Kövesi și Robert Turcescu. După ce scandalul a izbucnit în presă, Kövesi și Turcescu au cerut revocarea ordinelor de avansare. Controlul ordonat de Dobrițoiu a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă