20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialSiria va permite înfiinţarea de noi partide politice, prin lege

Siria va permite înfiinţarea de noi partide politice, prin lege

Guvernul sirian a adoptat o lege care permite înfiinţarea de partide politice în ţară, pe lângă cel aflat la putere, Baath, care controlează viaţa politică de ani de zile, relatează NewsIn, citând agenţia de stat SANA.

Măsura face parte din programul de reforme politice pe care a promis preşedintele sirian Bashar al-Assad că îl va implementa în ţară, pe fondul protestelor faţă de regimul său, anunţă SANA.

Noua alegere, adoptată în cursul unei sesiuni de cabinet, subliniază obiectivele de bază şi principiile de reglementare a partidelor, stabileşte condiţiile şi procedurile pentru înfiinţarea şi autorizarea lor şi fixează reguli privind resursele, finanţarea, drepturile şi obligaţiile formaţiunilor.

Nu este clar, deocamdată, cum va reacţiona opoziţia siriană la măsură.

Noile partide vor trebui să respecte Constituţie şi principiile democratice, precum şi unitatea ţării, potrivit SANA. „Legea interzice formaţiunile formate pe baze religioase, tribale, regionale sau profesionale sau pe discriminări de etnice, sex sau rasă”, scrie agenţia.

De asemenea, „partidele nu trebuie să folosească vreun tip de violenţă, să ameninţe sau să instige la violenţă”.

„Un partid nu poate fi o ramură a unui partid din afara Siriei sau a unei organizaţii politice şi nici nu poate fi afiliat la una”, subliniază SANA.

Manifestaţii pro-democraţie au izbucnit în Siria la mijlocul lunii martie, în cursul cărora protestatarii cer reforme şi libertăţi. Mişcarea a fost reprimată brutală de forţele guvernamentale, ce ar fi ucis peste 1.480 de civili, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Alte peste 15.000 de persoane ar fi fost arestate.

Cele mai citite

Ghid rapid pentru machiajul perfect în 5 pași

Când vine vorba de machiaj, simplitatea este cheia. Dacă te grăbești dimineața sau ai un eveniment neașteptat, e important să ai o rutină rapidă...

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Situație incredibilă la Bordeaux! Portarul a fost folosit pe post de mijlocaș

Goalkeeperul de rezervă al clubului francez Girondins de Bordeaux a fost trimis pe teren ca mijlocaș în timpul meciului din Cupa Franței împotriva echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă