Parlamentarii britanici l-au asaltat miercuri pe premierul David Cameron cu peste 130 de întrebări despre relaţiile sale cu personaje-cheie din scandalul interceptărilor generat de tabloidul News of the World, relatează CNN, citat de NewsIn.
Venit să facă o declaraţie de urgenţă în Camera Comunelor, Cameron s-a confruntat cu interpelările parlamentarilor, discuţiile ajungând atât de aprinse, încât cel puţin de două ori deputaţilor li s-a cerut să facă linişte şi să-l lase pe premier să spună ce avea de spus.
Premierul i-a asigurat pe parlamentari, în timpul dezbaterilor pe ton ridicat, că dacă ar fi ştiut la momentul respectiv ce ştie acum despre fostului său director de comunicare, Andy Coulson, fost redactor-şef la News of the World, nu l-ar mai fi angajat.
Tabloidul – care se vindea în cel mai mare tiraj în Marea Britanie – a fost închis recent de patronul său, mogulul media Rupert Murdoch, după ce practicile îndoielnice de obţinere a informaţiilor exclusive – interceptări ale telefoanelor mobile, mituire a poliţiştilor – au dat naştere unui imens scandal care a zguduit din temelii presa, poliţia şi instituţiile politice.
În Camera Comunelor, Cameron a ripostat când deputaţii l-au chestionat în mod repetat despre relaţia cu şefii de la News Corp, a cărei filială din Marea Britanie, News International, era proprietara News of the World. El a fost întrebat ce ştia despre interceptările telefonice şi de ce l-a angajat pe Coulson.
Coulson, care a demisionat în ianuarie din funcţia de director de comunicare al premierului, a fost între timp arestat şi eliberat pe cauţiune în legătură cu interceptările telefonice.
Şedinţa specială a Parlamentului britanic – urmată de o dezbatere generală pe tema încrederii publicului în presă şi poliţie – a avut loc la o zi după ce deputaţii i-au audiat pe Rupert şi James Murdoch, pe şefii demisionari ai poliţiei şi pe Rebekah Brooks, fostul director general de la News International.
Întrebat despre legăturile cu cei incriminaţi în scandal, Cameron a negat că a avut „discuţii necuvenite” cu şefii de la News Corp despre eforturile lui Rupert Murdoch de a prelua în totalitate de la stat compania BSkyB.
Şeful opoziţiei laburiste, Ed Miliband, consideră că decizia de a-l angaja pe Coulson a fost o „eroare catastrofală de judecată” şi a sugerat că a fost şi un conflict de interese în momentul în care poliţia a început să-l investigheze în legătură cu scandalul.
În replică, David Cameron a încercat să redirecţioneze presiunea şi să arate cu degetul la precedentul guvern laburist, pe care l-a acuzat că n-a făcut nimic pentru a-i găsi pe responsabilii scandalului întâmplat când se afla actuala opoziţie la putere.
Premierul a format o comisie din care fac parte jurnalişti respectabili şi activişti pentru drepturile omului care să ia parte la o amplă anchetă pe tema interceptărilor telefonice şi a altor practici ilegale ale ziariştilor.