27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce se întâmplă cu muncitorii care nu mai au voie în Spania

Ce se întâmplă cu muncitorii care nu mai au voie în Spania

Salariile mici oferite în ţară îi vor determina pe românii care nu se vor mai putea angaja în Spania, să caute locuri de muncă în alte state ale Uniunii Europene.

Situaţia economică dificilă şi şomajul în creştere ar putea determina autorităţile spaniole să ceară restricţionarea accesului pe piaţa muncii, în special pentru români şi bulgari. O decizie în acest sens urmeză să fie luată la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitalele europene vor fi notificate.

Reprezentanţii agenţiilor de recrutare şi plasare a forţei de muncă spun că până în prezent nu au încă niciun fel de informaţii despre o astfel de situaţie, iar activităţile de recrutare şi trimitere a muncitorilor români şn Spania se derulează ca şi până acum. Mai mult, faţă de anul trecut, în special pentru muncile sezoniere, de exemplu, la cules de căpşuni şi afine, cererea de forţă de muncă, a crescut

Cerere pentru agricultură

„Faţă de anul trecut cererea de muncitori români pentru agricultură, în Spania, s-a dublat. Continuăm activitea ca şi până acum, nu am primit nicio înştiinţare de la partenerii noştri spanioli referitoare la vreo restricţionare pe piaţa muncii”, ne-a declarat Mirela Licu, director economic la agenţia de muncă temporară El Siglo Elt.

Ce ar putea face însă românii care doreau de lucru în Spania, în cazul restricţionării pieţei muncii? Ştefan Laudă, administratorul unei companii care se ocupă de plasarea forţei de muncă consideră că există cerere suficientă în alte state, precum Italia şi neaşteptat, chiar Grecia.

„Pentru cei care vor să muncească există posibilitatea găsirii de locuri de muncă. De exemplu, pentru muncitori calificaţi, dar şi pentru necalificaţi avem cerere din Italia, Grecia, etc. În principiu, e de aşteptat ca cei care au lucrat înainte în străinătate să-şi caute locuri de muncă în alte ţări UE. Există cerere. Dacă un muncitor calificat primeşte în ţară 15 -20 de milioane de lei, în Spania, pe un şantier poate lua 1.300-1.500 de euro. E o diferenţă foarte mare”, a precizat Ştefan Laudă.

Măsuri viitoare

Oficial, în Spania, lucrează peste 861.000 de români, iar eventualele măsuri pe care autorităţile spaniole le vor lua nu îi vor afecta, acestea neputând fi aplicate retroactiv.

Oficialii Ministerului Muncii au precizat că deocamdată nu există nicio notificare oficială din partea la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie.
„E bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Şanta, citat de Mediafax.

Totalul cetăţenilor străini stabiliţi in Spania este de aproape 5 milioane de persoane, românii fiind comunitatea cea mai numeroasă. Intenţia autorităţilor spaniole de a restricţiona piaţa muncii vine pe fondul unei rate crescute a şomajului, cea mai ridicată din ultimii 13 ani şi care a atins în primul trimestru al anului peste 21% (în rândul tinerilor depăşeşte 40%), numărul şomerilor apropiindu-se vertiginos de cinci milioane.

Cele mai citite

A vrut să incendieze sediul Finanțelor Locale din Ploiești. A fost oprit la timp

Un bărbat de 57 de ani a încercat să incendieze joi dimineață sediul Finanțelor Locale din Ploiești, aflat pe Șoseaua Vestului. În timpul incidentului,...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...
Ultima oră
Pe aceeași temă