25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCum au fost pierdute 75 de documente clasificate

Cum au fost pierdute 75 de documente clasificate

Angajaţi de la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a Regiei Autonome pentru „Activităţi Nucleare” au reuşit „performanţa” de a rătăci 75 de documente clasificate din perioada 1979-2000, singura consolare fiind că dispariţia acestora nu prejudiciază siguranţa naţională.

 

Lipsa celor 75 de documente clasificate a fost observată la un inventar de rutină. Pentru că nu au reuşit să le găsească la sediu, cei din conducerea Regiei Autonome pentru „Activităţi Nucleare” – Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti le-au declarat „iremediabil pierdute”. Informaţiile secrete din aceste acte, din domeniul cercetării nucleare, sunt din perioada 1974-2002, iar dispariţia lor nu prejudiciază siguranţa naţională, după cum a precizat, pentru Hotnews, Marin Ciocănescu, şeful Structurii de Securitate şi director adjunct Securitate Nucleară. 

Ce acte s-au pierdut

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a început pe 12 iulie investigaţiile pentru a afla cum a fost posibil ca actele cu informaţiile secrete să fie pierdute. Printre acestea se numără propuneri de invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii. Comisia care a cercetat dispariţia documentelor a ajuns la concluzia că acestea s-au pierdut probabil din cauza reorganizărilor prin care a trecut institutul, a schimbărilor repetate referitoare la subordonare, a modificării conducerii şi a disponibilizărilor de personal în perioada 1990-2001.

Nu le-au înregistrat

Oficiali ai SNC au afirmat că nu s-a constatat faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente şi că actele ar fi fost predate unor angajaţi fără ca aceste mutări să fie trecute în registrele de evidenţă.

Documentele pierdute au aparţinut secţiei de combustibil nuclear care lucra pentru centrala de la Cernavodă, a afirmat o sursă, expert în tehnologie nucleară. „Le-au rătăcit pentru că acolo e o nebunie. Cred că s-au pierdut zeci de astfel de documente şi habar n-au. Această debandadă este un mic punct. Dar problema nu e la hârtii, ci la materialul nuclear. Se întâmplă asta din cauza neţinerii evidenţelor şi fiecare mai pleacă în buzunar cu o prostie. E o nebunie cu materialul nuclear în toată ţara”, susţine expertul.

Alte acte referitoare la activitatea nucleară au fost mistuite într-un incendiu care a avut loc anul trecut, în octombrie, la arhiva Comisiei pentru Controlul Activităţii Nucleare.  Incidentul nu a fost mediatizat la vremea respectivă. 

Dispariţia documentelor  este anchetată de autorităţi

Update: Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că a fost informat despre dispariţia unor documente clasificate de la Cercetări Nucleare Piteşti, spunând că este vorba despre perioada 1990-2000, iar în acest caz se desfăşoară o anchetă, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă a fost informat despre dispariţia unor documente clasificate de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, ministrul Economiei, Ion Ariton, a răspuns: „Da. Este perioada 1990-2000, este o anchetă în desfăşurare”.

Ariton a refuzat să răspundă la alte întrebări ale ziariştilor pe acest subiect.

SRI cunoaşte situaţia de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, a declarat, citat de Mediafax, şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că este vorba despre „o activitate confidenţială”.

„SRI cunoaşte situaţia de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sucursala Cercetări Nucleare Piteşti. Este o activitate confidenţială. SRI acţionează potrivit atribuţiilor legale”, a spus Sava.

Conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare- Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti (SCN) a constatat, la un control de rutină, lipsa a 75 de documente cu informaţii clasificate, potrivit Hotnews. Documentele au fost declarate iremediabil pierdute, însă oficialii Regiei au spus că „siguranţa naţională nu a fost afectată”.

Printre cele 75 de documente s-ar afla propuneri de invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii.

Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul pentru meciurile cu Cipru și Lituania! Pașcanu și Șut, surprizele selecționerului

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a anunțat lotul pentru următoarele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Cipru și Lituania. Echipa națională...

Generația Z întâmpină dificultăți de adaptare la locul de muncă, relevă un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com în luna august indică faptul că tinerii din generația Z, în special cei care sunt fie prea introvertiți,...

Incidente violente în timpul meciului Real Sociedad – Anderlecht, arbitrat de Marian Barbu!

Meciul din Europa League dintre Real Sociedad și Anderlecht, arbitrat de românul Marian Barbu, a fost marcat de incidente violente provocate de fanii belgieni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă