22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce rămâne blocat Bulevardul Uranus

De ce rămâne blocat Bulevardul Uranus

Autorităţile locale s-au grăbit să anunţe, la sfârşitul săptămânii trecute, că s-au împăcat cu ONG-urile care se opun demolărilor din zona Buzeşti şi că reiau lucrările la Şoseaua Buzeşti-Berzei. Nu s-a trecut însă la fapte pentru că primăria nu are autorizaţii de construcţie.

Lucrările la sectorul Buzeşti-Berzei ar fi trebuit să înceapă sâmbătă, dar vechile autorizaţii de construcţie au fost suspendate de instanţe, în urma proceselor deschise de mai multe ONG-uri. „În cursul săptămânii viitoare (n.r. – aceasta), se vor elibera noi autorizaţii de construire, pe baza vechiului proiect, pentru a putea relua lucrările la calea de rulare până în apropiere de Hala Matache. La acest obiectiv, vom avea trei-patru variante de proiecte, din care vom alege una”, a spune Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei. 

Totuşi, dacă Primăria Capitalei va emite autorizaţii de construire similare celor care au fost suspendate de instanţe, acestea nu vor avea nici o valoare şi vor fi suspendate din oficiu, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, unul dintre ONG-urile care au câştigat mai multe procese împotriva municipalităţii. În replică, Raicu a precizat că noile autorizaţii vor fi date în baza unei alte legislaţii şi nu va fi necesară aprobarea unui nou plan urbanistic zonal. 

Negocieri pentru lărgimea drumului

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a cerut realizarea unei şosele mai înguste decât prevede proiectul iniţial. Astfel, în loc de 24 de metri lăţime, artera de circulaţie ar urma să aibă numai 18 metri şi să-şi păstreze caracteristicile stabilite iniţial, adică să aibă câte două benzi pe sens, linii de tramvai, piste de biciclişti şi trotuare. Dacă edilii vor accepta varianta unei şosele largi de 18 metri, nu va mai fi necesară demolarea unor clădiri. Drumul va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Coşbuc şi va ajuta la fluidizarea circulaţiei în zona centrală.

Până în prezent, municipalitatea a pierdut şase procese intentate de ONG-urile care au atacat modul în care au fost demolate clădirile din zonă, unele dintre ele foste monumente istorice.  

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă