Acoperişul, deosebit de important deoarece este cel care dă culoare, este înclinat dar nu excesiv, dând un aer dinamic dar păstrând o oarecare sobrietate. Se poate întâlni şi situaţia cu pantă mai redusă, în acest caz fiind adoptată ca învelitoare ţigla de tip olane. În toate celelalte cazuri, ţigla ceramică aleasă este de tip solz, natur sau, mai nou, varianta angobată sau glazurată ce conferă o distincţie specială.
Compartimentare şi interior
Compartimentarea interioară, deşi a evoluat foarte mult faţă de secolele trecute, se caracterizează printr- un living mare cu şemineu, zona de luat masa, bucătărie, două băi, două dormitoare minimum, zone tehnice, zone de relaxare (fitness, spa), terasă în continuarea bucătăriei. Existenţa unuia sau a două etaje ţine strict de necesităţile locatarilor, putând exista şi situaţia lipsei etajului precum şi a scării interioare (de exemplu în cazul în care unii dintre locatari au probleme locomotorii). Băile sunt plasate, pe cât posibil, pe lângă camerele care le deservesc. Dacă, acum un secol, erau în capătul culoarului, acum tendinţa este de a gestiona casa ca un minihotel, fiecare dormitor având baia lui şi, pe cât posibil, şi dressingul lui. Bucătăria, de regulă, este plasată în partea din spate a casei, cu vedere la grădină, că să poată fi continuată, în mod firesc, de terasa exterioară pe care se petrece toată viaţă de vară a locatarilor: petrecerile, micul dejun, cititul ziarului, într-un cuvânt toate acele activităţi pentru care merită să cheltuieşti banii pentru a construi o casă.
Şi la interior se folosesc pe cât posibil materialele naturale, în culori calde. Mobilierul este exclusiv din lemn masiv, de altfel ca şi bucătăria. Pardoselile sunt placate cu gresie sau parchet de lemn, şemineul este din marmură sau piatră şi lemn, scara interioară este din lemn sau marmură iar pereţii sunt fie vopsiţi în culori calde, fie acoperiţi cu tapet. Perdele şi draperii elegante, tapetul, mobilierul tapiţat, aplicele de perete, candelabrele (din cristal, de exemplu) sunt des întâlnite. Se folosesc deopotrivă covoarele ( chiar şi cele puse pe perete), precum şi foarte multe piese de anticariat, care să dea suflet casei, multe tablouri. Un important accent este pus pe accesorii, precum şi pe micile detalii, cum sunt vazele de flori, ceasurile de perete, icoanele etc.
Şi-au reconstruit şi renovat casa de mai multe ori
Proprietarii au achiziţionat o casă veche nemţească la Timişoara şi s-au apucat să o renoveze. Li s-a părut că spaţiul este insuficient şi atunci au decis să să mai ridice o casă , de data aceasta nouă, chiar în continuarea celei vechi, care este destinată acum musafirilor , dar este folosită de proprietari ca zonă de relaxare. Mansarda a fost transformată în spaţiu de joacă pentru copii.
Au ales ca şi culoare de exterior o nuanţă de pal roz iar pentru ţigla ceramică de pe acoperiş un roşu mai intens. La amenajarea curţii, dar şi al interiorului casei, au decis să apeleze la designerul Corina Săftescu, care a transformat fiecare spaţiu într-un universe unic. Pentru interior au fost alese piese
piese de mobilier autentice, recondiţionate. Culorile utilizate sunt auriu, Bordeaux, care se găsesc în living, roz pal pentru bucătărie şi dining. La exterior, rocăria adăposteşte un pârâiaş iar gazonul este interupt, din când în când, de insule de flori.
Conac vânătoresc în mijlocul oraşului
Casa este structurată pe două niveluri, parter şi mansardă, proiectul fiind inspirat dintr-o fotografie a unei frumoase case ungureşti precum şi din pasiunea pentru vânătoare a proprietarilor. Structura din cărămidă iar acoperişul din ţiglă ceramică, liniile drepte ale casei sunt întrerupte ferm de un bovindou. La parter a fost amenajat un living şi un dining, o bucătărie şi o baie de serviciu. La mansardă se află două dormitoare, un birou şi o baie matrimonială iar holul face legătura dintre camere este lambrisat., ca şi pereţii fiecărei camere, mai puţin în bucătărie.
Proiect, amenajare şi decorare: designer Corina Săftescu
Acoperişul din ţiglă ceramică, soluţia pentru case în stil clasic
Decorul de interior trebuie să fie în concordanţă cu soluţiile adoptate pentru exterior iar materialele ceramice, fiind naturale, cunosc o apreciere sporită. Un acoperiş din ţiglă ceramică reprezintă o premiză extrem de solidă astfel încât casa să prezinte un design special şi să beneficieze de confort maxim.
Acoperişul din ţiglă ceramică Tondach oferă casei personalitate, distincţie şi autenticitate, inspirând încă de la simpla privire din exterior căldura şi ospitalitatea, elemente atât de dorite pentru o casă. Unitatea stilului este asigurată prin folosirea plăcilor de gresie şi faianţă precum şi a altor decoraţiuni şi accesorii ceramice la interior. Materia primă folosită este argila arsă, culorile sunt naturale, fără adaos de substanţe chimice. Există şi varianta ţiglelor ceramice engobate, acoperite cu un smalţ de culoare, cu care se pot realiza acoperişuri prezentând un design special ce poate imprima casei un farmec aparte, de la cel clasic şi sobru, la cel mediteranean sau modern în culori vii.
Confortul este adus deoarece materialele naturale trăiesc, aduc sănătate şi o calitate superioară în casă. Deasemenea, argila asigură clima optimă la interior: aerisirea bună provoacă uscarea aerului, ţigla ceramică fiind deasemenea recunoscută prin gradul înalt de izolare termică şi fonică pe care îl realizează. Acoperişul înclinat reprezintă un important tampon termic dar şi o protecţie împotriva vântului şi a furtunii, inducând un sentiment liniştitor şi confortabil. Deasemenea acoperişul înclinat prezintă avantajul posibilităţii amenajării de spaţii mansardate precum şi de montare de ferestre sau lucarne.
Tavanul cu grinzi din lemn sau cu căpriori la vedere, lambriurile, duşumeaua sau parchetul, draperiile, mobilierul din lemn masiv, operele de artă sau, cu alte cuvinte, toate ingredientele de interior ale unei case în stil clasic sunt aici în deplină concordanţă cu exteriorul.