Data limită până la care se poate face asigurarea obligatorie a locuinţei este 15 iulie, după care cei neasiguraţi riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei.
Poliţa obligatorie acoperă trei riscuri: inundaţii, cutremur şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 euro, în funcţie de tipul locuinţei. Dacă locuinţa este tip A, adică are „structura de rezistenţa din beton armat, metal, lemn sau pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale tratate termic sau chimic” atunci se plăteşte 20 euro, iar pentru restul construcţiilor, de tip B, din paiantă sau alte tipuri de materiale se plăteşte 10 euro.
Despăgubirea maximă în caz de dezastru este fixă, de 10.000 euro, în cazul poliţelor de 10 euro şi de 20.000 euro, în cazul celor de 20 euro.
După 15 iulie, primăriile pot emite sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 lei, pentru proprietarii de locuinţe care nu deţin asigurare obligatorie. Identificarea acestora se va face foarte uşor, în urma verificării în baza de date electronică, pusă la dispoziţie de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) – instituţia care se ocupă cu centralizarea datelor de la firmele de asigurări.
Până pe 26 iunie şi-au asigurat locuinţele 575.000 de proprietari, din toată ţara, potrivit ultimelor statistici oferite de PAID. Ca împărţire pe regiuni, cei mai mulţi asiguraţi sunt din Bucureşti (22%), pe locul doi urmând Muntenia (19%) şi pe locul trei Moldova (15%),după care vin Transilvania, Banat, Dobrogea şi Oltenia.
În ceea ce priveşte tipul locuinţelor asigurate, 78% din total sunt construcţii de tip A, care necesită o asigurare de 20 euro şi doar 22% locuinţe de tip B, asigurate pe 10 euro.