„Verificaţi acest lucru pe Facebook – YaLa Young leaders. Tineri arabi şi evrei într-o mişcare pentru pace! Oferiţi-le sprijinul!”, scria în urmă cu câteva zile pe Twitter cântăreaţa israeliană Achinoam Nini. Îndemnuri similare sunt cu miile pe reţeaua de socializare şi vin atât de la israelieni, cât şi de la arabii din ţările Orientului Mijlociu. Toate trimit către o pagină de pe Facebook – YaLa Young leaders (http://www.facebook.com/yalaYL), unde mai mulţi tineri din Israel şi din Palestina încearcă să găsească răspunsul la mai multe întrebări menite să conducă la o soluţie de pace între cele două naţiuni.
Peste 22.000 de utilizatori cu vârste între 15 şi 30 de ani se întâlnesc zilnic pe web, unde, pe lângă politicile celor două administraţii în ceea ce priveşte pacea, se discută despre fotbal, muzică şi fotografie.
Moad Arquob, un absolvent de facultate palestinian, a descoperit pagina de pe Facebook într-o zi când naviga pe internet. Tânărul a declarat pentru ziarul american The New York Times că a fost plăcut surprins şi atras de ce a citit pe respectivul site. „M-am alăturat imediat tinerilor deja înscrişi pentru că acum – fără un proces de pace şi cu israelienii şi palestinienii separaţi fizic – este foarte important pentru noi să interacţionăm fără bariere”, a declarat Moad pentru publicaţia americană.
Într-o lună de zile pagina de Facebook a devenit extrem de populară, înregistrând peste 90.000 de afişări. Aproximativ 60% din utilizatorii activi sunt arabi, palestinieni în principal, iar apoi egipteni, iordanieni, tunisieni, marocani, libanezi şi saudiţi. Restul de 40% din utilizatori sunt evrei, atât din Israel, dar şi oameni care locuiesc în afara ţării.
Discuţii fără frontiere
Mulţi dintre palestinieni au intrat pentru prima dată în contact cu israelieni prin intermediul acestei pagini de Facebook. „Este primul meu contact cu israelieni”, spune Lyth Sharif, un student palestinian în vârstă de 18 ani. Acesta a aflat de pagină de la un prieten şi crede că este un lucru foarte bun pentru ambele părţi aflate în conflict. „Mă ajută foarte mult să înţeleg diferenţele dintre Israel şi ocupaţie.”
Spre deosebire de cei din generaţia părinţilor săi care au avut ocazia să muncească în Israel, să înveţe limba ebraică şi să se uite la posturile tv israeliene, Lyth nu a fost niciodată în Israel sau în Ierusalim, acest fapt fiind rezultatul barierelor de securitate şi al reglementărilor impuse de administraţia de la Tel Aviv.
Majoritatea mesajelor scrise pe pagina YaLa sunt în limba engleză, însă există şi unele în arabă sau ebraică. La o primă vedere, cei mai activi oameni sunt locuitorii din Tel Aviv şi Ramallah. Însă, prin intermediul paginii, mulţi au ajuns să se împrietenească şi cu oameni din alte ţări. Hamze Awawde, un tânăr de 21 de ani ce locuieşte în Ramallah, spune că şi-a făcut prieteni şi din Egipt şi Maroc. „L-am întrebat pe un egiptean de ce m-a contactat şi de ce m-a adăugat ca prieten pe Facebook şi de ce se implică pe pagina YaLa. Mi-a răspuns că după revoluţie totul este permis şi că îşi doreşte să afle cum sunt israelienii„, a explicat Awawde pentru The New York Times.
Dicţionar de diferenţe culturale
„Credeţi-mă, tinerii aceştia nu ştiu nimic unii despre alţii”, declară cu tărie Salah al-Ayan, un oficial al Autorităţii Palestiniene, care s-a implicat activ în promovarea paginii de Facebook YaLa Young leaders. Al-Ayan suţine că nivelul de comunicare între israelieni şi palestinieni este extrem de scăzut şi este o problemă care trebuie rezolvată. Oficialul spune că oamenii ar trebui să vorbească pentru început despre lucruri din viaţa lor de zi cu zi, pentru a se cunoaşte mai bine.
„Principalul nostru scop este să-i facem pe oameni să înceapă să interacţioneze vorbind despre artă şi sport. Din moment ce israelienii şi palestinienii nu se mai întâlnesc faţă în faţă, acesta este un loc virtual de întâlnire”, a mai spus oficialul.
Unul dintre tinerii activi pe site spune că unul dintre cele mai bune lucruri este că discuţiile nu sunt moderate şi că fiecare poate pune întrebările la care vrea să afle răspunsuri sau poate spune orice gândeşte. „Nu discutăm despre ce este mai bine: dacă este mai bine să avem un singur stat sau două state, ci despre ce înseamnă să fi tânăr în Israel sau Palestina. Experienţele fiecăruia sunt, evident, diferite, dar împărtăşim cu toţii aceeaşi frustrare despre marile puteri care ne restricţionează pe noi”, explică Nimrod Ben Ze’ev, un tânăr de 25 de ani care studiază cultura Orientului Mijlociu la Universitatea din Tel Aviv.
Cine se află în spatele YaLa
Ideea de a crea această pagină pe Facebook, care să fie folosită ca intermediar în comunicarea între tinerii israelieni şi palestinieni, aparţine unui fost negociator pentru pace în anii ’90, Uri Savir. Acesta a fost şi director în cadrul Ministerului de Externe israelian şi membru al Parlamentului. Diplomatul a mărturisit pentru The New York Times că nu a fost niciodată mai încântat de un proiect cum este de această pagină de Facebook. „Toate subiectele de comunicare sunt astăzi pe internet – sex, război, afaceri -, de ce nu şi pacea?”, se întreabă retoric Savir, care este astăzi directorul Centrului pentru pace Shimon Perez din Tel Aviv.
Israelianul consideră că nici una dintre cele două părţi implicate în conflict nu are lideri puternici. „Aşadar, mă uit către noua generaţie, către generaţia din Piaţa Tahrir şi către generaţia Facebook”, a mai spus acesta. „Trebuie să depăşim Tunisia. Ţinta mea este să avem 100.000 de oameni implicaţi în proiecte comune, care i-ar face pe liderii noştri să grăbească procesul de pace.”
Susţinere oficială din ambele părţi
Când intră pe pagina YaLa utilizatorul este întâmpinat de două mesaje – cel al preşedintelui israelian Shimon Peres şi cel al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ambele mesaje au fost publicate în trei limbi – engleză, ebraică şi arabă. „Primăvara arabă poate deveni primăvara întregului Orient Mijlociu dacă şi tinerii se vor implica activ în coabitarea paşnică”, spune în mesajul său preşedintele israelian. Peres mai spune că tinerii palestinieni, israelieni, egipteni şi iordanieni trebuie să le arate tuturor drumul spre pace. „Războiul, teroarea şi ocupaţia nu sunt opţiuni. Faceţi din pace singura alternativă”, mai spune preşedintele. În mesajul său, Mahmoud Abbas spune că cea mai importantă lecţie pe care cele două administraţii o au de învăţat este că „vântul schimbării nu poate fi oprit atunci când oamenii, în special tinerii, se luptă să şteargă toate graniţele care nu-i lasă să gândească liberi, care le alterează sentimentul de demnitate şi simpla lor existenţă ca fiinţe umane egale în propriile societăţi”.
Un tânăr israelian se întreabă ce s-ar întâmpla dacă prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ar fi închişi timp de o săptămână în aceeaşi cameră. Răspunsul nu a întârziat să apară şi a venit de la un palestinian: „Ar realiza că amândoi au urechi, ochi, mâini şi câte o gură, un moment de relevaţie că amândoi au aceleaşi calităţi înainte de a fi palestinian, israelian, evreu, musulman sau ortodox”. Un alt răspuns, ceva mai înţepător: „Nu deschideţi uşa!”.
Canal pe YouTube
Mişcarea YaLa are şi un canal oficial pe YouTube – http://www.youtube.com/user/YaLaYLM. În singurul clip încărcat, sunt prezentaţi un israelian şi un palestinian, la început prieteni, apoi despărţiţi de o râpă formată după un cutremur. Însă, o minge de fotbal îi readuce împreună, chiar dacă sunt în conti-nuare separaţi. Mesajul de final spune că „este timpul ca generaţia tânără din Orientul Mijlociu să depăşească prejudecăţile şi să conducă regiunea către un viitor al păcii şi cooperării”.
În acelaşi timp, pe pagina de Facebook, realizatorii paginii web i-au provocat pe utilizatori la un concurs de fotografie care a avut ca temă „Oraşul meu, viaţa mea”.
Concursul a fost menit să-i facă pe israelieni şi palestinieni să-şi prezinte viaţa de zi cu zi din oraşele în care locuiesc şi să discute pe această temă. Cei doi câştigători ai concursului, un israelian şi un palestinian, vor merge în această lună la New York. De asemenea, surse apropiate Centrului pentru Pace Shimon Peres susţin că preşedintele israelian a discutat telefonic, despre eforturile depuse pe Facebook, cu Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare.