-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCasa Albă respinge acuzațiile aduse de fostul director al FBI, James Comey,...

Casa Albă respinge acuzațiile aduse de fostul director al FBI, James Comey, președintelui Statelor Unite: Donald Trump nu este un mincinos. Avocatul personal: Șeful statului nu i-a cerut niciodată „loialitate”

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a reacționat, joi, după ce fostul director al Biroului Federal de Informații (FBI), James Comey, l-a acuzat pe președintele american Donald Trump că ar fi mințit. În acest context, Sarah Huckabee Sanders a afirmat că liderul american „nu este un mincinos”, informează EFE, citat de Agerpres.

„Pot afirma cu certitudine că președintele nu este un mincinos și chiar mă simt jignită de această întrebare”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Donald Trump încă nu a răspuns acuzațiilor lui Comey, dar a evocat indirect acest subiect, într-o intervenție la un eveniment politic în fața susținătorilor săi, care s-a desfășurat în timp ce fostul director al FBI era audiat în fața comitetului senatorial.

„Vom lupta și vom câștiga (…) Am un obiectiv: voi lupta pentru americani și pentru America întâi (…) Știm să luptăm mai bine și nu vom abandona niciodată, niciodată”, a spus liderul de la Casa Albă.

 

Avocatul personal al lui Donald Trump: Președintele nu i-a cerut niciodată „loialitate” lui Comey

La rândul său, avocatul personal al lui  Donald Trump a afirmat că acesta i-a cerut niciodată „loialitate" fostului director al FBI, James Comey, informează AFP.

„În final, Comey a confirmat public ceea ce i-a spus președintelui în privat: președintele nu a făcut obiectul unei anchete în cadrul investigației asupra unei posibile interferențe ruse (în alegerile din 2016). Atât pe fond, cât și pe formă, președintele nu i-a spus niciodată domnului Comey: <<Am nevoie de loialitate, mă aștept la loialitate>>”, a spus Marc Kasowitz, într-o conferință de presă.

Totodată, Marc Kasowitz a dat asigurări că Donald Trump nu i-a cerut sau sugerat lui James Comey să pună capăt unei investigații împotriva cuiva. Mai mult, el a evocat posibilele consecințe de ordin legal pe care fostul director al FBI le riscă, după ce a dezvăluit că a scurs către presă însemnările sale privind întâlnirile cu președintele american. Evocând divulgarea „neautorizată" a acestor informații, el a subliniat că ține de autoritățile competente să determine dacă aceste elemente vor face obiectul unei urmăriri penale.

James Comey a recunoscut, în fața comisiei, că a orchestrat o scurgere de conversații cu Donald Trump, privind solicitarea președintelui american de a renunța la ancheta care îl viza pe Flynn.

În acest sens, el a apelat la un intermediar, după ce Donald Trump a scris pe Twitter că speră că fostul director al FBI nu are înregistrări ale conversațiilor purtate de cei doi.

„M-am trezit în mijlocul nopții, pentru că nu m-am gândit inițial că discuția noastră ar fi putut fi înregistrată”, a explicat James Comey, făcând referire la 15 mai. „Astfel, am ajuns la concluzia că acea informație trebuia să ajungă în spațiul public, așa că l-am rugat pe un prieten să îi dea unui reporter conținutul memo-ului. Nu am făcut asta personal dintr-o mulțime de motive, dar l-am rugat pe el, pentru că m-am gândit că ar putea accelera numirea unui anchetator special. Așa că am rugat un prieten apropiat să o facă”.

În 16 mai, în The New York Times a apărut informația la care James Comey a făcut referire, publicația citând „două surse care au citit memo-ul”.

Comey a mai precizat că intermediarul a fost Daniel Richman, profesor de drept la Univesitatea Columbia.

Audiat joi de Comitetul pentru Informații al Senatului american, fostul director al FBI demis de Trump, James Comey, l-a acuzat de „minciuni” pe liderul de la Casa Albă, care i-ar fi cerut — dar fără un ordin explicit — să nu-l mai investigheze pe fostul consilier de securitate națională Michael Flynn, în cadrul anchetei privind imixtiunea Rusiei în scrutinul prezidențial american.

 


 

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă