22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu s-au montat camere video în liceele fruntaşe

De ce nu s-au montat camere video în liceele fruntaşe

În primele trei judeţe în care s-au înregistrat cele mai bune rezultate la promovabilitatea la bacalaureat nu au fost montate camere de supraveghere în sălile de clasă unde s-au susţinut probele scrise. Cum explică reprezentanţii inspectoratelor această coincidenţă bizară?

Pe primul loc la procentul de candidaţi promovaţi s-a clasat Suceava, cu 65,03%. „Toate unităţile şcolare au sisteme de supraveghere care au fost montate în diverse locuri: pe holuri, la intrare sau la ieşire, în exterior etc. În sălile de clasă nu au fost montate din lipsă de fonduri. Consiliile locale, cele care asigură finanţarea pentru astfel de lucrări, nu au avut bani, deşi profesorii au cerut să se monteze mai multe camere”, a declarat Laura Hacman, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

La fel s-a întâmplat şi în judeţul Harghita, al doilea în topul promovabilităţii, cu o pondere de 64,03%. Conducerea Inspectoratului Şcolar Harghita a declarat, la rândul ei, că nu a avut bani pentru a instala camere video în sălile de examen, dar că a avut grijă să-i supravegheze eficient pe candidaţi.

În judeţul Constanţa, al treilea ca promovabilitate, cu o proporţie de 57,6%, camerele de supraveghere au fost instalate doar pe holuri şi la intrarea în instituţie şi asta nu în toate liceele.

„Camerele au existat doar în 15 din totalul celor 26 de centre de examinare. Ministerul ne-a făcut recomandarea în urmă cu câteva săptămâni să achiziţionăm camere, însă nu am putut strânge fondurile ne-cesare într-un timp atât de scurt. Nu s-au găsit banii„, a declarat Gabriela Costea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa.

„În 60% din şcolile noastre există camere de supraveghere, dar numai pe holuri şi la intrările în instituţiile de învăţământ. Noi am avut supraveghetori la bac, aşa cum ne-a cerut ministerul. Nu are nici o legătură lipsa camerelor cu rezultatele de la examene. Nouă ne-ar fi trebuit 411 camere şi chiar nu aveam cum şi de unde să le luăm atât de repede„, a precizat şeful ISJ Constanţa, Aliss Andreescu. De precizat că metodologia de desfăşurare a bacalaureatului nu a prevăzut obligativitatea instalării de camere de filmat în sălile de examen, deci directorii nu au putut fi traşi la răspundere. În Constanţa, procentul de promovabilitate a fost de 57,55%. Drept urmare, un număr de 4.335 de elevi din totalul celor 7.533 prezenţi au reuşit să obţină note de trecere, chiar dacă acestea, în cazul multora, nu au fost prea mari.   

9 judeţe fără camere video

La bacalaureatul din acest an, autorităţile nu au impus ca examenele să se desfăşoare neapărat în săli unde sunt instalate camere video, ci au cerut profesorilor supraveghetori să fie foarte atenţi şi să nu-i mai lase pe elevi să copieze. Prin Metodologia de organizare a bacului din 2011, se prevede ca la stabilirea sălilor de examen să fie avute în vedere, cu prioritate, cele care au camere video. În cel puţin 9 judeţe din ţară nu a existat nici o cameră de supraveghere în sălile de examen.

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă