18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIeşirea din criză se face doar cu salarii mai mici

Ieşirea din criză se face doar cu salarii mai mici

Constrângerile financiare şi perspectivele economice incerte îi fac pe patroni mai precauţi.

Creşterea pro­duc­ţiei nu trage salariile în sus, iar ie­şirea din criză se produce prin scăderea ve­niturilor, consideră eco­no­mistul  Bogdan Glăvan. 

„Dinamica salariilor nu poate depăşi dinamica pro­ducţiei. Deşi în ansamblul trimestrului doi este posibil să nu existe o scădere  a producţiei, scăderea veniturilor salariale şi a puterii de cumpărare sunt explicabile.  Anvelopa salarială se comprimă, iar patronii nu plătesc în concordonaţă cu nivelul producţiei pentru că aceştia se confruntă cu constrângeri financiare. Producţia a fost finanţată prin credite, iar în perioada crizei, datoriile au devenit o povară. În plus, perspectivele economice sunt încă incerte. Ieşirea din criză nu coincide cu creşterea de venituri”, ne-a declarat Bogdan Glăvan.

Nerealizări de producţie

În mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de aprilie, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte) şi alte ajutoare băneşti, inclusiv tichete cadou pentru Paşte ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Printre alte cauze ale scăderilor s-au numărat nerealizările de producţie, încasările mai mici (în funcţie de contracte), dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice ori angajării de personal cu câştiguri salariale mici.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în mai de 1.458 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 40 lei (-2,7%).

Valorile cele mai mari ale câştigurilor salariale s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare (3.698 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (854 lei).

Salariile bugetare

Scăderile cele mai mari (10-14%) ale câştigurilor salariale s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de utilităţi, în intermedieri financiare (asigurări şi fonduri de pensii). De asemenea, scăderi de 8-10% au fost în domenii precum tranzacţii imobiliare, industria metalurgică şi silvicultură.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie în administraţia publică şi învăţământ. În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna mai a crescut uşor ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază), câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,5% în învăţământ, cu aproape 15% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 10% în administraţia publică.

Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă