Construcţia nu mai este folosită de 50 de ani.
Turnul de Apă din oraşul Cugir, judeţul Alba, care a fost construit acum un secol şi care de 50 de ani nu mai este folosit la nimic, este reabilitat pentru a fi transformat în obiectiv turistic. Lucrările vor costa 95.000 de lei şi sunt coorodnate de municipalitate.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei oraşului Cugir, Luminiţa Birăesc, a spus că, în decursul verii, reabilitarea turnului va fi terminată. Turnul ar putea fi deschis vizitatorilor din această toamnă.
O emblemă a oraşului
Abandonat în urmă cu aproximativ o jumătate de secol, Castelul de Apă, cunoscut de localnici sub denumirea de „Turnul de Apă de pe Scăunel”, poate deveni o emblemă a oraşului şi un punct de atracţie turistică, nu doar datorită vechimii, ci şi pentru că „este o mărturie vie a activităţilor industriale existente de foarte mulţi ani în această zonă”, a spus iniţiatoarea proiectului, Rodica Florea, care este viceprimar în Cugir.
Turnul de Apă, Tăul lui Nila şi conductele cunoscute sub numele de Wasserleiner au fost construite între anii 1903-1912, într-o perioadă în care la Cugir locuiau şi lucrau cehi, austrieci, maghiari şi italieni. Se pare că aceştia au contribuit la ridicarea obiectivului cu scopul de a asigura sursa de energie electrică necesară activităţii Fabricii de Fier.
Sarcina Turnului a fost aceea de a regulariza apa adusă prin canalul Wasserleiner de la barajul de pe Râul Mic. Turnul, înalt de 25 de metri, furniza apa care punea în mişcare paletele turbinei ce asigura curentul electric necesar Fabricii de Fier, precum şi comunei. În perioada Imperiului Austro-Ungar, dar şi în perioada interbelică, apoi în cea comunistă, Cugirul era unul dintre cele mai importante centre industriale din Transilvania de Sud. În ultimele decenii, oraşul era cunoscut pentru fabrica de armament şi pentru uzina mecanică.
Ansamblu turistic
„Turnul de Apă va deveni din nou util comunităţii locale, însă, de această dată, nu contribuind la producerea curentului electric, ci la creşterea atractivităţii turistice a zonei”, speră viceprimarul Rodica Florea. După amenajarea căilor de acces, pajiştea de pe Chiciura, unde se înalţă Turnul de Apă, va găzdui diferite spectacole şi concursuri sportive.