1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRUn medicament anti-fumat “creşte riscul atacurilor de cord şi accidentelor vasculare

Un medicament anti-fumat “creşte riscul atacurilor de cord şi accidentelor vasculare

Doctorii ne avertizează că un medicament popular împotriva fumatului creşte riscul infarcturilor şi accidentelor vasculare.

Este vorba despre Champix, un medicament introdus în 2006 care acţionează prin diminuarea dorinţei de a fuma şi prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism.

Însă mai multe studii arată că fumătorii care au încercat să renunţe la fumat folosind Champix aveau de două ori mai multe şanse să ajungă la spital acuzând probleme de inimă decât cei care foloseau medicamente placebo.

Medicamentele placebo sunt medicamente inactive prescrise fie pentru a-i face plăcere pacientului, fie în scopuri experimentale, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentulor şi reacţiile psihice ale pacientului. Îngrijorător este faptul că nici unul dintre cei care au acuzat aceste probleme nu sufereau de afecţiuni cardiace înainte de utilizarea medicamentului.

„Nu ne-am aştepta ca persoanele care au renunţat la fumat să sufere mai multe atacuri de cord decât cele care încă fumează”, afirmă un profesor de la Universitatea East Anglia citat de Daily Mail.

Totuşi Pfizer, firma producătoare a medicamentului, a disputat rezultatele susţinând că numărul problemelor de inimă pe care Champix le poate cauza este mic.

Cercetătorii cred că medicamentul cauzează aritmii, care cresc riscul atacurilor de cord. De asemenea, poate cauza coşmaruri şi insomnii. Fiind cunoscut faptul că majoritatea indivizilor care se lasă de fumat o fac fără ajutorul unor pastile sau al unor plasturi, doctorii şi cercetătorii îndeamnă să se evite consumarea medicamentului.

Cercetătorii americani au făcut un studiu care a avut la bază un eşantion de 8.000 de fumători. Studiul a evidenţiat faptul că 1,06% din fumătorii care luau Champix pentru a renunţa la fumat, au suferit probleme de inimă în comparaţie cu 0,82% din fumătorii care luau medicamente placebo în acelaşi scop.

Un purtător de cuvânt al firmei producătoare a afirmat însă că diferenţa de procentaj este infimă( aproximativ un sfert de procent). Totodată, el a spus că Agenţia de Reglementare în Domeniul Sănătăţii a folosit rezultatele studiului pentru controlul periodic privind siguranţa medicamentului, ajungând la concluzia că medicamentul poate fi folosit în continuare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă