3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBarcagiul apelor - cel mai gălăgios animal din lume

Barcagiul apelor – cel mai gălăgios animal din lume

Pentru că se vorbeşte atât de mult despre dispariţia rinocerilor din Africa şi tigrilor din Rusia este foarte uşor să treci cu vederea faptul că animalele mai mici – gândacii de bălegar, broaştele de copac – merită şi ele puţină atenţie, chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase ca celelalte.

Unele dintre aceste specii sunt la fel de remarcabile pe cât sunt de misterioase, informează blogul Ecocentric al revistei Time. Un asemenea animal tocmai a ajuns în lumina reflectoarelor, mulţumită unui studiu publicat în Plos One, o revistă ştiinţifică. Este vorba despre o insectă cunoscută sub numele de „barcagiul apelor” („water boatman”) sau Micronecta Scholtzi.

Aceste mici animale sunt cele mai gălăgioase din lume, ţinând cont de mărimea corpului lor, şi pot emite sunete de până la 99,2 decibeli atunci când cântă. Asta înseamnă un sunet mai slab decât cel întâlnit în staţiile de metrou şi la fel de puternic precum un camion diesel.

Din fericire pentru cei care vor să facă o plimbare liniştită pe malul râului unde trăieşte „barcagiul apelor”, 99% din sunetul pe care aceste insecte îl emit se pierde atunci când traversează mediul acvatic. Sunetul rămâne, totuşi, suficient de puternic pentru ca cei 1% să poată fi auziţi.

Indiferent de cât de mult zgomot fac, este totuşi impresionant, ţinând cont că lungimea unui „barcagiu al apelor” este de mai puţin de 1,26 cm. Masculii Micronecta Scholtzi folosesc acest sunet în ritualul de împerechere, frecându-şi organele genitale de abdomen – acest fenoment poartă numele de stridulaţie (târâit) şi este acelaşi proces prin care greierii îşi cheamă partenerele în timpul nopţii. „Acest tip de manifestare poate fi interpretată ca o trăsătură secundară a selecţiei sexuale în lipsa prădătorilor”, scriu autorii. Cu alte cuvinte: aceste insecte sunt vânate de foarte puţine, sau niciun alt animal cu care împart habitatul, deci îşi permit să fie cât de gălăgioşi vor.

Asta nu înseamnă că cercetătorii înţeleg cum micuţa insectă poate emite sunete atât de puternice. Organul care are rol în procesul de stridultatie (târâit) are lăţimea unui fir de păr uman şi nu există alte organe exterioare vizibile care ar putea amplifica sunetul. „Chiar nu ne dăm seama cum pot produce un sunet atât de puternic, folosind o porţiune atât de mica”, spune James Windmill, un expert de la Universitatea din Strathclyde din Glasgow.

Cum rămâne cu femelele „barcagii ai apelor”? Le plac femelelor aceste sunete produse de masculi? Acest lucru este încă neclar, dar cercetătorii speră să conducă experimente care să testeze preferinţele femelelor în materie de sunete mai puternice sau mai slabe. Insectele din specia Micronecta Scholtzi merită, probabil, atenţia de care au parte, pentru că amintesc de minunile biodiversităţii naturale şi pentru că nişte animale atât de mici care pot produce sunete atât de puternice sunt foarte interesante.

Cele mai citite

UE alocă fonduri pentru apărare: Bruxelles a anunțat modificări importante privind alocarea fondurilor de Coeziune

Fondul de Coeziune devine sursă de finanțare pentru industria de armament și mobilitate militară Țările UE au posibilitatea de a redirecționa o parte din resurse...

Trump își conturează echipa de politică externă: Rubio la Departamentul de Stat și Waltz consilier de securitate națională

Președintele ales Donald Trump își definitivează echipa de politică externă, propunând nume proeminente din Congres pentru funcții esențiale. Senatorul din Florida Marco Rubio este preferat...

„Fake news!” Monica Bîrlădeanu reacționează după ce s-a scris că e însărcinată

După ce în presa mondenă au apărut speculații legate de o posibilă sarcină, Monica Bîrlădeanu a intervenit pentru a clarifica situația. Monica Bîlrădeanu nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă