Spre deosebire de afirmaţiile precedente, după discuţiile cu președintele României liderul american s-a declarat hotărât să respecte Articolul 5 din Tratatul NATO. Venind în sprijinul lui Donald Trump, Klaus Iohannis a declarat că este de acord ca statele NATO să plătească mai mult pentru apărarea comună.
Actualul preşedinte al SUA evitase, până acum, să spună clar ce va face dacă un stat membru al acestei alianţe militare este atacat. În iulie 2016, întrebat cum va proceda dacă o ţară baltică este victima unei agresiuni din partea Rusiei, Trump, la acel moment candidat al Partidului Republican, a susținut că va decide în funcţie de modul în care aceste state „şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi”. Luna trecută, aflat la sediul NATO de la Bruxelles, preşedintele Statelor Unite a evitat să facă vreo referire la Articolul 5 din Tratatul Organizației Nord-Atlantice, articol care afirmă că, dacă un stat membru este atacat, aceasta reprezintă o agresiu-ne asupra tuturor ţărilor din alianţă.
La conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, Donald Trump a declarat: „Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele Unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă suntem aici pentru a proteja”. El a insistat, spunând că este „absolut” dedicat acestui articol. De altfel, în iulie, Trump va vizita şi Polonia, unde se aşteaptă să reafirme angajamentele de securitate faţă de Europa.
Prima întrebare a conferinței de presă Trump-Iohannis s-a referit la o postare pe Twitter. Pentru că în SUA Twitter contează și fiindcă, spun cârcotașii, limbajul twitter (propoziții scurte, simple, cuvinte puține) este preferatul liderului american. De aceea, am dat fuga să văd cum a perceput americanul de rând (cât de cât precoupat de politică) întâlnirea care pentru românul de rând a fost evenimentul #1.
Noua poziţie a miliardarului american vine pe fondul scandalului legat de demiterea directorului FBI, James Comey, care susţine că i s-a cerut să oprească ancheta privind legăturile dintre membri ai administraţiei republicane şi Rusia.
Totuşi, în declaraţiile comune cu Iohannis, preşedintele SUA a insistat din nou că ţările NATO trebuie să-şi respecte promisiunea de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. „Ce-ar fi să se plătească banii din anii trecuţi? Ştiu că nici un preşedinte nu a ridicat această problemă, dar o fac eu”, a spus Trump.
„Ştim ce s-a întâmplat în România”
Preşedintele SUA l-a lăudat pe Iohannis pentru lupta anticorupţie şi a declarat că ştie ce s-a întâmplat în România. Iată principalele declaraţii făcute de cei doi, la Casa Albă:
– Trump: „Susţinem foarte puternic România, deci desigur că sprijinim lupta anticorupţie. Îl susţinem şi pe preşedinte, care este foarte popular, şi credem că a făcut o treabă extraordinară, munceşte foarte mult”.
– Trump: „Noi ştim tot ce se întâmplă acolo (în România – n.r.) şi are susţinerea noastră, va câştiga această luptă”.
– Iohannis: „Toată lumea este îngrijorată (…), aşa că trebuie să fim foarte clari şi foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia (…) Avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO – o descurajare a Rusiei”.
– Iohannis: „Trebuie să cheltuim bani pentru apărare şi în momentul în care cheltuiești bani şi eşti într-o alianţă înseamnă împărţirea cheltuielilor. Sunt total de acord cu domnul preşedinte în această privinţă. Unora le-a plăcut, multora nu le-a plăcut, dar aceasta este situaţia”.
În plus, Trump a mai afirmat că „aplaudă” curajul lui Iohannis şi eforturile sale în lupta cu corupţia.
Eşecul discuţiilor despre vize
Klaus Iohannis a fost primit, vineri, la Casa Albă de Donald Trump. Întrevederea a început pe un ton relaxat, liderul american transmițându-i președintelui român că România este un „aliat minunat”.Cele mai importante subiecte au fost: bugetul NATO, lupta împotriva terorismului, consolidarea parteneriatului strategic și lupta împotriva corupției.
Cei doi şefi de stat au fost întrebaţi, la conferinţa de presă comună care a avut loc la Casa Albă, dacă au existat discuţii pe tema programului Visa Waiver şi a includerii României în acest program. Iohannis şi Trump au încercat iniţial să răspundă simultan întrebării, primul începând prin a spune „Da”, fără a-şi continua însă fraza, după care a venit răspunsul preşedintelui american: „Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta”.
Fără îndoială, vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii este un succes. Acest lucru s-a văzut foarte limpede în conferința de presă comună susținută alături de Donald Trump, președintele SUA. Mesajele date de acesta din urmă au fost ferme, puternice, lipsite de echivoc. A contribuit, desigur, și stilul său de comunicare direct și percutant.
Apoi preşedintele american i-a semnalat omologului român să continue să răspundă la întrebarea jurnaliştilor. ”Am menţionat această problemă şi, de asemenea, am menţionat-o şi în cadrul altor întâlniri pe care le-am avut, pentru că este foarte importantă pentru noi. Este importantă pentru românii care vin în Statele Unite”, a completat Iohannis. CNN a men-ţionat această contradicţie, comentând că nu este clar dacă miliardarul american a intenţionat să nege că au existat discuţii despre programul vizelor în timpul întâlnirii cu preşedintele României.
Mesaje către Merkel şi Macron
Surse politice susţin că, după vizita la Washington, preşedintele Klaus Iohannis va efectua, în această săptămână, o deplasare la Berlin. Potrivit acestor -surse, şeful statului va avea întrevederi cu omologul său german, Frank Steinmeier, şi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, în marja Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 22-23 iunie, preşedintele Klaus -Iohannis va avea o -întrevedere cu şeful statului francez, Emmanuel Macron.
SURSE. Vizita, pregătită de serviciile -secrete românești și americane
România este al doilea mare furnizor de informații al NATO. Din acest motiv, șefii CIA și FBI au fost în mai multe rânduri la București, așa cum și șefii serviciilor de informații românești au fost la Washington, afirmă sursele RL. Unele dintre detaliile vizitei în SUA a lui Klaus Iohannis ar fi fost stabilite în urma unor astfel de întâlniri. De altfel, directorul SRI, Eduard Helvig, a și făcut parte din delegația președintelui. (Andrei Mărgăritescu)
REACŢII. PSD, încântat de rezultate
Liviu Dragnea a salutat, într-o postare pe Facebook, „faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte”. El a susţinut că alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Apărare a adus rezultate ”concrete”. „Sper ca parteneriatul strategic cu SUA să aibă efecte şi în plan economic”, a mai scris Dragnea.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, într-un comunicat, că a reţinut remarca lui Donald Trump privind lupta anticorupţie este statul de drept, adăugând că cea mai gravă formă de corupţie de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii, care a dus la transformarea luptei anticorupţie în instrument politic. În schimb, USR s-a bucurat, apreciind că discuţiile Trump-Iohannis prevestesc sfârşitul coaliţiei PSD-ALDE.
„Prin susţinerea eforturilor forţelor reformiste, SUA descurajează în mod clar tentativele actualei majorităţi PSD-ALDE de a face reversibile progresele înregistrate în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani şi de a discredita nişte instituţii care sunt model de bune practici la nivelul internaţional”, se arată în comunicatul acestui partid.