17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe se întâmplă dacă se scumpeşte gazul cu 10%

Ce se întâmplă dacă se scumpeşte gazul cu 10%

Scumpirile datorate majorării preţului la gaze se vor resimţi începând cu luna septembrie.

Consumatorii industriali vor plăti pentru gaze cu 10% mai mult începând de la 1 iulie, potrivit deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cei mai afectaţi vor producătorii de îngrăşăminte, din industria metalurgică, industria prelucrătoare, dar şi procesatorii din industria alimentară.

Preţuri ţinute în frâu

Preţul produselor alimentare şi industriale va fi influenţat de majorarea preţului la gaze abia din luna septembrie, eventualele creşteri fiind în intervalul 4-10%.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, ne-a declarat că datorită scăderii accentuate a consumului, a cererii, producătorii vor încerca să menţină actualele preţuri până spre toamnă, când vor fi nevoiţi să efectueze majorări.

Scumpirea alimentelor, de exemplu, a apărut de fiecare dată, după majorarea preţurilor la gaze, după un interval de două-trei luni. „În funcţie de consumul de gaz din fluxul tehnologic se va majora şi preţul produselor. La pâine de exemplu, unde se utilizează pentru coacere cuptoare cu gaz, majorarea de preţuri se va situa în intervalul 4-8%.

În industria alimentară se foloseşte fie direct gazul, fie aburul care este produs în centrale tot cu gaz. Aproape că nu există produs alimentar procesat care să nu necesite în procesul tehnologic utilizarea gazului”, a precizat Dragoş Frumosu.

Reprezentanţii mediului de afaceri atenţionează că majorarea preţului la gaze îi va afecta pe producătorii industriali.

Investiţii tehnologice

„Sunt sectoare unde utilizarea gazului implică costuri importante. Producţia de îngăşăminte, siderurgia, metalurgia sunt mari consumatoare. Cu siguranţă vor fi afectate de această scumpire”, a menţionat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). Majorarea preţului la gaze de la 1 iulie, dar şi scumpirile care vor urma etapizat până în 2014 ar trebui să constituie pentru producătorii industriali un semnal pentru a grăbi investiţiile în tehnologie, în eficientizarea proceselor tehnologice.

„În România, consumul energetic este de trei ori şi jumătate mai mare decât media europeană. Lipsa investiţiilor şi problemele cumulate ani şi ani la rând în industrie îşi arată efectele în prezent, prin consumuri energetice industriale foarte mari.

Companiile vor trebui să realizeze urgent investiţii tehnologice care să reducă cheltuielile cu energia şi să-şi eficientizeze managementul. Altfel nu vor putea face faţă majorărilor de preţuri la energie şi nu vor putea fi competitivi pe piaţă”, a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.

ANRE a motivat decizia majorării preţurilor gazelor pentru sectorul industrial prin creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi şi prin modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă