3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Robert Cazanciuc, Cătălin Voicu, Dumitru Iliescu şi Gigi Neţoiu au dat...

UPDATE. Robert Cazanciuc, Cătălin Voicu, Dumitru Iliescu şi Gigi Neţoiu au dat explicații în comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009

UPDATE: Fostul senator PSD Cătălin Voicu a declarat că, în opinia sa, Mircea Geoană a fost cel care a câștigat scrutinul de la acea dată, potrivit Agerpres.

„Opinia mea este că Mircea Geoană era președintele României în acea seară, că Mircea Geoană a câștigat alegerile", a precizat fostul senator PSD, care a fost audiat în calitate de organizator al echipei de campanie a candidatului PSD la prezidențiale, Mircea Geoană.

El a precizat că în 6 decembrie l-ar fi sunat pe Micea Geoană, pentru a-i spune că „se produc lucruri nu tocmai în regulă”, atât în țară, cât și în străinătate.


Citește și:  Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, chemați să dea explicații, marțea viitoare, în comisia care anchetează alegerile din 2009

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, au fost invitați să se prezinte, marțea viitoare, în fața comisiei care anchetează alegeril prezidențiale din 2009, a declarat președintele Comisiei, Mihai Fifor.


„O să încep cu 6 decembrie, exact în momentul derulării procesului electoral. În data de 6 decembrie, cred că după orele 15,00, personal l-am sunat pe domnul președinte Mircea Geoană să-l informez că îmi vin foarte multe date și informații pe flux, de la colegi, că se produc lucruri nu tocmai în regulă atât în țară, cât și în străinătate (…). Deși la Paris era fără putință de tăgadă că până pe la ora 3 votaseră doar câteva sute de persoane, se prefigura că numărul de acolo va deveni foarte mare. Și atunci l-am rugat pe domnul președinte Geoană, în contextul discuției, să abordeze într-o manieră absolut legală autoritățile franceze, existând o posibilitate certă și fără dubiu de stabilire a acestei realități. Este adevărat sau nu este adevărat. Și anume, serviciile de specialitate franceze înregistrau în mod oficial toate intrările și ieșirile din ambasadă", a spus Voicu.

 „Procesul verbal reflecta o anumită realitate: Mircea Geoană un număr de voturi, celălalt candidat un alt număr de voturi. În momentul în care s-a ajuns la punctul central, procesele verbale erau inversate. Ele au venit pe fluxul de informații, la nivel de informații și ulterior la partid au sosit și documentele. Aceste documente au fost depuse la toate instituțiile statului în mod oficial de către PSD. Acolo unde erau 5.000 și în partea cealaltă 3.800, de exemplu, exact pe dos au fost transcrise", a susținut Voicu.


La rândul său, fostul secretar general al MAE, senatorul Robert Cazanciuc, a afirmat că Ministerul de Externe a asigurat doar suport organizatoric pentru desfășurarea procesului electoral la alegerile prezidențiale din 2009, potrivit Agerpres.

„Am încercat să le explic și membrilor Comisiei atribuțiile Ministerului de Externe la vremea respectivă, de suport organizatoric pentru desfășurarea procesului electoral. Ministerul de Externe nu putea interfera în procesul în sine. De altfel, orice contestație, sesizare legată de desfășurarea procesului în sine electoral era soluționată de Biroul Electoral prin secțiile de votare din străinătate, și nu de Ministerul de Externe, chiar dacă, spre exemplu, acest birou era locat în sediul Ministerului de Externe. Noi doar asiguram suportul logistic, organizatoric, nu decideam noi ce se întâmplă în sine cu procesul electoral", a spus Cazanciuc.

 

Întrebat dacă ar fi fost posibil ca rezultatul votului din diaspora să fie altul decât cel anunțat oficial, Cazanciuc a spus că la vremea respectivă au fost suspiciuni în acest sens.

„Rezultatul votului este rezultatul votului. La vremea respectivă au fost suspiciuni și cred că Ministerul de Externe a răspuns, la vremea respectivă, solicitărilor din partea PSD și altor sesizări venite la vremea respectivă. În măsura în care ele priveau procesul organizatoric, și nu electoral în sine, au fost adresate Biroului pentru secțiile de votare", a mai spus Cazanciuc.

 Întrebat dacă a fost viciat în vreun fel rezultatul votului în 2009, senatorul social-democrat a spus că, din perspectiva organizatorică, lucrurile au fost desfășurate în acord cu legea. „Dacă a fost viciat sau nu, nu Ministerul de Externe poate să spună acest lucru, poate să spună Poliția, poate să spună Parchetul, pot să spună eventual cei care au fost în Biroul electoral și au soluționat la vremea respectivă diverse contestații legate de acest proces", a mai spus Cazanciuc.

 


Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, a declarat, marți, că a avut informații, în perioada de dinaintea scrutinului, conform cărora „au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea, ceea ce s-a și întâmplat".

„Nu am intrat în echipă, nu am făcut parte, doar i-am asigurat consultanță dlui Geoană pe această speță. Însă am fost în contact cu echipa de campanie a dlui Geoană, inclusiv cu cei care organizau activitățile, am fost și la o acțiune comună. (…) În perioada respectivă și chiar anterioară am primit diverse informații vizavi de modul în care se încearcă să se organizeze campania respectivă și acțiunea unor persoane cu demnități publice pentru a asigura continuitatea (…) președintelui în funcție. Aceste informații pe care le-am obținut le-am pus la dispoziția conducerii PSD, informând de fiecare dată când soseau asemenea informații. Au venit informații încă din 2008, înainte de alegerile parlamentare, în sensul că după derularea alegerilor și după ce se va vedea rezultatul votului se va încerca să se facă o alianță mai puternică pentru a putea să se promoveze niște legi care erau considerate necesare în momentul respectiv de către președintele Traian Băsescu", a susținut Dumitru Iliescu.

El a amintit că, după alegerile parlamentare din 2008, s-a creat alianța PSD-PDL, după care s-a procedat la împărțirea portofoliilor, a ministerelor.

„Ceea ce am reținut înainte de a se derula activitatea respectivă a fost că, de fapt, a venit o informație că se încearcă ca Ministerul de Interne să treacă la PDL. Conducerea PSD nu a acceptat această chestiune și, după negocieri intense, au obținut conducerea MAI. În această situație, ulterior, mi-au sosit informații că cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri ai PSD, mă refer la cei din conducerea PSD, ca la conducerea acestui minister să fie numit dl Oprea. Și așa s-a și întâmplat. După numirea dlui Oprea la conducerea MAI trebuia să se vină cu propuneri pentru secretarii de stat", a afirmat Dumitru Iliescu.


Citește și:  Fostul șef al SPP a dat explicații în comisia care anchetează alegerile din 2009: Am certitudinea sută la sută că alegerile au fost fraudate, iar această acțiune complexă a fost coordonată de Coldea și Maior

Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, a susținut, marți, în fața comisiei care anchetează alegerile prezidențioane din 2009, că o parte din conducerea Serviciului Român de Informații (SRI) ar fi fost implicată „în acțiuni frauduloase”, iar alegerile ar fi fost fraudate.


Gheorghe Nețoiu, fost membru fondator al UNPR, a declarat că nu a fost prezent la Gabriel Oprea acasă și nu era nici în București în seara alegerilor prezidențiale din 2009.

„Referitor la afirmația domnului Andronic, eu am fost de multe ori la domnul Oprea, sunt prieten înainte de 1989 cu domnul Oprea și cu domnul Iordănescu, dar în seara respectivă nu am fost nici acolo, nici în București. Eram la Craiova, mai exact la un hotel din Craiova. E adevărat, m-am întâlnit cu domnul Andronic în casa domnului Oprea, dar cu altă ocazie, nu atunci", a susținut Nețoiu.

Întrebat dacă l-a văzut pe Florian Coldea, atunci când s-a constituit UNPR, în biroul lui Gabriel Oprea de la MApN, Nețoiu a spus: „Nu l-am văzut. L-am văzut pe domnul Coldea cu alte ocazii, dar nu particulare. La o întâlnire privată a fost și domnul Coldea. La un restaurant, era ziua cuiva. Nu l-am văzut pe domnul Maior. Noi eram la UNPR, eram vicepreședinte cu domnul Iordănescu pe linie de sport și era ziua cuiva din sport. A trecut și dânsul (Coldea — n.r.), i-a spus 'la mulți ani' și a plecat".

El a adăugat că a fost și în biroul lui Gabriel Oprea de la MApN. „M-am văzut decât cu domnul Oprea, eu nu mă duceam să mă întâlnesc, nu făceam ședință acolo", a afirmat Nețoiu.


Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îi audiază, marţi, pe senatorul PSD Robert Cazanciuc, pe fostul senator Cătălin Voicu, pe fostul director SPP Dumitru Iliescu şi pe fostul senator Gigi Neţoiu.

Programul audierilor a fost anunțat de președintele Comisiei parlamentare, senatorul Mihai Fifor.

Luni, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă, fostul director al SRI, George Maior, a recunoscut că a avut și continuă să aibă o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea şi cu Vasile Dîncu, susținând în schimb că a avut cu șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, doar o colaborare „strict profesională, desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecărei instituţii”.

Pentru miercuri, Comisia parlamentară de anchetă i-a convocat la audieri pe Laura Codruța Kovesi și pe Emil Boc. Șefa DNA a anunțat însă că nu se va prezenta la această audiere.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă