5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCraniul unei balene cu dinţi care a trăit acum 7 milioane de...

Craniul unei balene cu dinţi care a trăit acum 7 milioane de ani, descoperit în Panama

Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Smithsonian Tropical, însoţiţi de un câţiva studenţi voluntari, au făcut recent o descoperire importantă în nisipurile unei plaje din Panama, potrivit The Ocean Portal.

Ei au găsit craniul unei balene cu dinţi – specie dispărută – pe plaja din apropierea oraşului Pina. În mod surprinzător, craniul este în stare bună, deşi a fost expus condiţiilor meteorologice, mareei şi razelor solare. Astfel, în ciuda faptului că cutia craniană lipseşte aproape în totalitate, botul şi câţiva dinţi sunt în stare foarte bună. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât craniile de balene găsite sunt foarte puţine; din cauza curenţilor oceanici şi a valurilor acestea sunt în general distruse, purtate în locuri greu accesibile.
 
„Fosila aparţine cel mai probabil unuia dintre cele mai tinere exemplare ale unui Squalodontid, (un delfin preistoric cu dinţi de rechin) şi cu siguranţă este unul dintre primele exemplare ale acestei specii din Caraibe”, spune Nick Pyenson, cercetătorul care a făcut descoperirea. Curatorul Muzeului  de Istorie Naturală Smithsonian a detaliat pe blogul personal demersurile  efectuate de către echipa sa pentru a extrage în siguranţă fosila.
 
Misiunea cercetătorilor a fost una contra-cronometru, întrucât aveau la dispoziţie puţin peste patru ore pentru a scoate fosila, înainte de inundarea plajei de maree. După examinarea atentă a zonei, în ideea că ar putea face şi alte descoperiri, grupul s-a concentrat pe învelirea craniului fragil într-un mulaj din ghips pentru a-l proteja. Odată ce s-au asigurat că cele cinci straturi de bandaje înmuiate în ghips s-au întărit şi fosila este asigurată împotriva unor eventuale greşeli procedurale, au început să sape tot mai adânc în jurul mulajului.
 
Folosindu-se de un târnăcop mare şi de mâini, aceştia au reuşit să scoată la timp mulajul din pământ şi să-l ducă în siguranţă la Muzeul de Istorie Naturală care va găzdui fosila până când ea va fi mutată la Departamentul de Paleobiologie din Washington D.C. pentru cercetări amănunţite.

Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Atac major al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de Crăciun: Rețele energetice și orașe vizate

În dimineața de Crăciun, Rusia a lansat un atac masiv asupra rețelei energetice și orașelor din estul Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice,...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă