Președintele Sindicatului Polițiștilor, Dumitru Coarnă, susține că doi polițiști ar fi luat TBC de la o persoană care se afla în arest, la Poliția Capitalei. Pe de altă parte, reprezentanții poliției afirmă că la centrele de reținere din București nu au fost confirmate astfel de cazuri, informează Mediafax.
Potrivit lui Dumitru Coarnă, o deținută care avea virusul ar fi fost adusă în arest, fără să fie izolată și transfertă la Spitalul Penitenciar Jilava, iar polițiștii nu ar fi fost informați cu privire la starea de sănătat a femeii.
„A mai îmbolnăvit 3-4 deţinute care au fost transferate la Jilava. Avem o poliţistă la care este confirmat că a luat acest virus şi se pare că ar fi mai mulţi în analize. Am primit mesaj că şi un poliţist ar fi suspect şi toată lumea neagă realitatea. Nu am luat legatura cu reprezentanţii arestului central pentru că ar fi trebuit ca oamenii aia să fie schimbaţi înainte de a fi puşi, nu au gestionat corect această situaţie. Categoric se impune o anchetă pentru neglijenţă în serviciu. Vorbim despre un focar de infecţie şi trebuie dezvoltate nişte măsuri preventive din punct de vedere medical, poate chiar şi carantină", a spus Dumitru Coarnă, pentru Mediafx.
În replică, Poliţia Capitalei a precizat că poliţiştii nu au pregătirea necesară de a stabili ce măsuri medicale iau asupra unei persoane încarcerate.
„La nivelul centrelor de reţinere şi arestare preventivă de pe raza Municipiului Bucureşti, Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulator Dr. Nicolae Kretzlescu nu a confirmat, până în prezent, niciun caz de TBC. Toate cazurile depistate la încarcerare au fost gestionate conform prevederilor legale, persoanele fiind transferate către Spitalul Penitenciar Jilava. În spaţiile carcerale nu au fost identificate surse de infestare, cazurile depistate fiind ale unor persoane ce prezentau boala anterior încarcerării", a precizat Poliţia Capitalei.
Totodată, şeful Serviciului Coordonare Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă, Marius Claudiu Iaru a precizat că nu au fost depistate persoane cu TBC în arest preventiv sau în rândul angajaților.
„Asistenţa medicală se efectuează de personal medico-sanitar din reţeaua medicală a MAI, care aduce la cunoştinţa conducerii centrului, în scris, orice situaţie specială privind starea de sănătate a persoanei lipsite de libertate care necesită măsuri adecvate din partea administraţiei centrului de reţinere şi arestare preventivă. În anul 2017 nu a fost depistat în rândul persoanelor aflate în arest preventiv vreun caz de TBC şi nici în rândul angajaţilor. În rândul persoanelor lipsite de libertate au fost testate aproximativ 700 anul acesta. Dacă existau cazuri de acest fel, s-ar fi trecut la transferul persoanei într-o unitate spitalicească şi decontaminarea spaţiilor", a spus el.
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că toate centrele de arest vor fi evaluate, urmând a fi dispuse măsuri concrete în acest caz.