13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBucuresti: Sute de tineri, la "Noaptea Institutelor Culturale"

Bucuresti: Sute de tineri, la „Noaptea Institutelor Culturale”

Sute de bucureşteni, majoritatea tineri, au participat, azi-noapte, la evenimentele propuse în cadrul „Nopţii Institutelor Culturale”, manifestare ajunsă la a cincea ediţie, relateaza Agerpres.

 

Amatorii au „savurat” circa 50 de evenimente, propuse de 13 centre, sub egida EUNIC din România: British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Camőes /Ambasada Portugaliei, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Institutul Polonez şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles.

Programele au inclus proiecţii de filme, prezentări de volume, spectacole de dans, concerte, expoziţii de carte, artă plastică, fotografie, lecturi bilingve, prezentări de modă, jocuri de societate populare în Marea Britanie.

Nu au lipsit târgurile de gastronomie poloneză şi ungurească, degustările de produse tipic italiene, ori de alune şi migdale prăjite, cafea şi coniac armeneşti, delicatesele, dulceţurile preparate după reţete naturale, fără conservanţi artificiali, din portocale, lămâi, clementine, migdale sau chimen.

Un moment inedit al „Nopţii”, la Institutul Cultural Roman, l-au reprezentat lecturile bilingve din seriile Nikos Kazantzakis şi Fernando Pessoa, publicate la Editura Humanitas – Lavrentia Karamaniola citind din opera lui Nikos Kazantzakis, iar Dinu Flămând şi Daniel Perdigao din Fernando Pessoa.

La standul amenajat în interior au fost prezenţi, traducători şi bursieri ai Centrului Naţional al Cărţii, colaboratori ai Fundaţiei Culturale Elene şi ai Institutului Camoes. De asemenea, au citit din volumele lor scriitorii Claudiu Komartin, Nora Iuga, Doina Ioanid, Andra Rotaru, Daniel Bănulescu, Sorin Despot, Teodor Dună şi Stoian G. Bogdan.

Tot aici, în cadrul expoziţiei foto „Olhares romenos sobre Lisboa”, oaspeţii nocturni ai Institului Cultural Roman au putut admira viziunea cursanţilor Şcolii de Poetică Fotografică Francisc Mraz asupra capitalei portugheze.

Pe tot parcursul nopţii, invitaţii au putut savura dulceţuri preparate de echipa Les Saveaurs d’Yveline după reţete naturale, în programul nocturn fiind inserate povestiri muzicale aduse de formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”, în seria concertelor „Când Bizanţul eram noi”, organizată de ICR, dar şi muzică electro-avant garde „adusă” din Belgia, cu trupa Tangtype, pe scena amplasată în curtea Institutului.

La Institutul Italian de „Vito Grasso„, oaspeţilor li s-a propus să descopere Italia din alte perspective. Aceştia au fost „conduşi”, printr-un spectacol de teatru interactiv, direct în opera lui Goldoni, ca să râdă mai cu poftă, după care le-a fost prezentat Vivaldi, aşa cum nu l-au mai ascultat vreodată, în concertul susţinut de maestrul Riccardo Arrighini – „Vivaldi Jazz: Anotimpurile”. În final, „insomniacii” au fost poftiţi, prin intermediul filmului, La ceai cu Mussolini”, urmărind proiecţia filmului omonim, o producţie Italia/Marea Britanie, 1999, în regia inegalabilului Franco Zeffirelli.

La Centrul Cultural al Republicii Ungare, din noul sediu din str. Gina Patrichi (fostă Orlando) nr. 8, evenimentele au fost organizate în colaborare cu Institutul Polonez.

Mnaifestarile au inclus un concert Liszt, susţinut de Trio Duecento Corde, şi un recital de jazz cu Karolina Trybała Trio, cântăreaţa poloneză combinând jazz-ul cu poezia contemporană şi folclorul est-european, o expoziţie de fotografie şi o alta de de sculptură realizată de studenţi şi profesori de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, prezentări de costume, proiecţii de filme, ori degustări produse tradiţionale poloneze şi ungureşti.

În miez de noapte, cei prezenţi au fost invitaţi să sărbătorească alături de gazde preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de Polonia, de la colegii unguri.

La British Council, vizitatorii au participat la concerte de muzică elizabetană, în interpretarea formaţiei Nomen est Omen condusă de Mihai Plămădeală, dar şi la concursuri de cultură generală privind civilizaţia britanică, la proiecţii de documentare, ori la jocuri de societate populare în Marea Britanie.

De asemenea, amatorii de muzică contemporană britanică – indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – mixată în stil românesc – au putut audia la British Council, o selecţie a celor mai creative tendinţe contemporane într-un „back to back session” cu Tremour şi Matei Oprina.

„Plaisir des mots”/ „Plăcerea cuvintelor” a fost genericul sub care Institutul Francez din Bucureşti şi-a primit oaspeţii la o noapte dedicată plăcerii cuvintelor, propunâdu-le literatura lui Cioran, ca parte integrantă a străzii şi a Institutului Francez, prin lansarea volumului „Cioran citit în stradă” de Dan Perjovschi, la Librăria Cărtureşti din Institut, dar şi prezentarea unei signalistici inedite, digitale, a Institutului, realizată de Jean-Louis Frechin şi Uros Petrevski de la agenţia NoDesign din Paris, premiată de Musée des Arts Décoratifs în 2010, proiect finalizat şi dezvăluit publicului în cadrul „Nopţii Institutelor”.

Nu au lipsit performance-urile, filmele, prezentate la Cinema Elvira Popescu, având ca protagoniste unele din cele mai frumoase actriţe franceze votate de fanii Institutului pe pagina de Facebook, scurtmetrajele inedite şi muzică bună, toate acestea fiind stropite cu cocktailuri special create pentru eveniment şi degustări tipic franţuzeşti.

Lansările de carte, proiecţiile de filme documentare, au constituit evenimentele organizate de Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac, găzduite de Institutul Cervantes în Str. Marin Serghiescu 12, în timp ce Institutul Goethe şi-a invitat oaspeţii, împreună cu Institutul Francez, la această a cincea ediţie a „Nopţii Institutelor Culturale”, la dans în clubul Kulturhaus. Aici, duetul berlinez Stereo Total şi-a încântat audienţa cu cu amestecuri inedite de punk-rock, cântece franţuzeşti, rock’n’roll, dar şi muzică electronică germană.

Nu în ultimul rând, Centrul Ceh a propus insomniacilor o experienţă audio-vizuală interactivă, aceştia fiind invitaţi, în bucătăria Centrului, pentru o noapte dedicată experimentelor… audiovizuale, care au inclus, în colaborare cu festivalul One World din Praga, o selecţie internaţională de reclame sociale, proiecţii de filme, audiţii din sfera muzicii electronice.

Evenimentul „Noaptea Institutelor Culturale” a fost organizat cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi al Asociaţiei Green Revolution.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă