Universităţile din Oradea şi Debrecen vor efectua un studiu de cercetare, comun, a energiilor regenerabile din judeţele Bihor (România) şi Hajdu Bihar (Ungaria). Cercetarea face parte dintr-un proiect transfrontalier care beneficiază de o finanţare europeană în valoare de 875.000 de euro.
„Obiectivul proiectului este dezvoltarea unei infrastructuri comune de cercetare în vederea utilizării eficiente a energiilor regenerabile în zona transfrontalieră. Deoarece domeniul energiilor regenerabile este foarte vast, ne-am propus să lucrăm pe pachete de activităţi cum sunt energia geotermală, energia solară sau cea eoliană”, a declarat Monica Costea, directorul de proiect.
Cercetare de 22 de luni
Proiectul, lansat, miercuri, la Universitatea Oradea se numeşte „Contribuţii la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în judeţele Bihor şi Hajdu Bihar” şi se va derula pe parcursul a 22 de luni. În acest timp, specialiştii celor două universităţi vor împărtăşi, fiecare, din experienţele lor, celorlalţi, şi vor valorifica potenţialul ştiinţific pe care îl au domeniul resurselor naturale, respectiv al apelor geotermale, a intensităţii vântului şi a radiaţiei solare. De asemenea, vor exista cercetări şi asupra refolosirii deşeurilor de natură organică sau al potenţialul bioenergetic al reziduurilor provenite din agricultură şi industria alimentară.
La finalul proiectului, cercetătorii vor realiza o instalaţie de conversie a energiei geotermale în energie electrică cu o substanţă de lucru nepoluantă.